Kraj novembra 2019. od zimskog meseca pretvorio se u kišno proleće, kaputi još “ćute” u ormanu, a kišni mantil / trenčkot, u punom je pogonu. Od vojničkog odevnog predmeta, do modnog krika, velove istorije o ovom „must have“ odevnom predmetu otkriva Romana Knežević. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković

Uopšte vas ne uzbuđuje cena originalnog Barberi mantila koja je otprilike tri prosečne plate u Srbiji. Niste ni u snovima razmatrali kupovinu istog, pa vam je ovo samo interesantan podatak. Ali, ako vas slučaj nanese kao što se dogodilo meni, u jedan od mnogobrojnih, u ponovnoj ekspanziji, novosadskih second hand prodavnica i ugledate primerak istog po ceni od dvehiljade dinara, situacija se naglo menja. Ako ste srećne ruke tj. odgovarajućeg pola i veličine, eto vas gde se šepurite u skupocenom mantilu stoletene istorije. Moj slučaj!

Dve scene su bile dovoljne Hemfriju Bogartu u filmu Kazablanka iz 1942. da od trenčkota napravi kult, šmekericu za sva vremena. Aerodrom u magli, blago podignuta kragna, kaiš oko struka ležerno vezan, Fedora šešir namaknut na čelo, Rik i Ilsa. Da li je stvar u Bogiju ili “Barberiju”, teško je reći. Moguće iz žensko-romantičnih razloga čini mi se da je visoki faktor ležernosti Bogijev adut. Ovaj spoj je imao ogroman uticaj  kao u nizu ostalih modnih priča – filmske zvezde kreiraju masovni ukus. (Manje romantičan je sudski epilog zbog pokušaja firme Barberi da prisvoji i koristi Bogartove fotografije u reklamne svrhe).

Za kišni mantil / trenčkot bi se moglo reći da nije dizajniran za modnu pistu, nego je nastao iz puke potrebe hladnog i vlažnog vremena. Naravno da se to moralo dogoditi u Britaniji koja je osim klime, imala još jednog keca u rukavu: razvijenu tekstilnu proizvodnju, a bogami, nisu zanemarljivi ni resursi njenih kolonija. Iako se Tomas Barberi smatra ocem trenčkota, ne manje zaslužan za evoluciju nepromočivog mantila je i Čarls Mekintoš. Zli jezici tvrde da je ovaj potonji ideju maznuo nekom trećem. Sve u svemu nepromočivi gabarden, uslov svakog trenča, jeste nastao tamo gde i treba. Bilo je to negde sredinom 19. veka, a mantil je napravljen za englesku vojsku u Prvom svetskom ratu. Dakle, znatno ranije nego što mu je čuveni glumac udahnuo metafizičke kvalitete, trenčkot je živeo svoj život uslovljen praktičnošću – impregnirano platno, postava, klapne na grudima i leđima “da voda sklizne”, a puška nađe uporište, džepovi za oluju, kopče na kragni, alke na pojasu za ratnu opremu, falta pozadi za lakše jahanje, epolete za činove odigrali su važnu rolu u ratnim kaljugama. Iako i ovaj moj primerak iz second hand radnje ima olujni džep, malo je verovatno da su prethodno pobrojani kvaliteti obezbedili vitalnost trenčkotu.

Uticaj filmskih zvezda na popularnost trenča ne završava s Bogartom. Za poženstvenjavanje prilično muškobanjastog i strogog kišnog mantila bile su zaslužne lepotice od formata: Greta Garbo, Marlen Ditrih, Ketrin Denev…  Na Merlin Monro  ovaj odevni predmet postao je zavodljiv i seksepilan. No, bacimo li pogled na neku od aktuelnih ikona uličnog modnog stila, na primer Natašu Goldenberg, kako je s golih ramena ležerno smaknula svoj Burberry Seasonal i pozira ponosno prikazujući stomak do zuba,  moramo se zapitati poseduje li ovaj komad ikakvu sličnost s onim iz 1915?  Lako ćemo utvrditi da ima, ali malu – da, boju i verovatno kvalitet, ali suština je očigledno potpuno izmenjena – vreme je sunčano, model je obnažen, o kiši, vetru i puškama ni govora. U čemu je štos? Lukavi marketinški magovi iz firme Barberi, shvativši da je ključna reč koja objašnjava dugovečnost njihovog izuma PRILAGODLJIVOST, angažovali su jednog od vodećih modnih fotografa Skota Šumana, da diljem sveta fotografiše  što različitije Barberi mantile na njihovim vlasnicima. Rezultat pogađa suštinu stvari: kišni mantil može biti kratak ili dugačak, komotan ili strukiran, čipkast ili šuškav, kariran, tufnast, cvetni, boja crne, neon, pastelne, zatim nacigovan, nafaltan, japanizovan, upankerisan, kožni, satenski, upadljiv. Kakav god, kišni mantil/trenčkot je otporan na sve dizajnerske i lične hirove, nepredvidljive ukuse, pa i klimatske promene.

Pronađite svoj model. Trenč je kul, on, jednostavno, pali!

PROČITAJTE I: divne-baletankemuskarac-i-crvene-carape

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *