Kada iz cipele na muškom stopalu izvire crvene čarape, šta pomislite? Neukus? Koloristička nepismenost? Nešto protiv uroka? Modna arogancija kojoj se ne nazire poreklo? Seksi, ha? Enigma crvene čarape kroz istoriju na korzportalu.

DSCN0996

 

 Jednostavno i klasično pravilo, kada je u pitanju boja muških čarapa glasi: kakve pantalone takve čarape. Crne pantalone – crne čarape, teget pantalone…i tako dalje. Nikada u boji cipela. No, no. Pomalo dosadno. Osim osamdesetih 20. veka, kada su bile bele. Vrhunac šika iskazan onom čuvenom: svaka cipela ide na belu čarapu . Međutim, kada muškarac u klasičnom crnom, teget ili sivom odelu, u uobičajenom tašna-mašna stajlingu prekrsti noge sedajući za svoj radni sto u kancelariji, na berzi, u sudnici ili  pred TV kamerama i pokaže par jarko crvenih čarapa koje vire iz skupih oxford cipela, nema tog oka za koje neće zapasti i misli koja neće pokrenuti tuce pitanja u nizu. Zbog čega crvene čarape? Neukus? Koloristička nepismenost? Nešto protiv uroka? Modna arogancija kojoj se ne nazire poreklo? Seksi, ha? Stav. Ali, kakav? Kako to savremeni intelektualni manir nalaže – bacimo se na razbijanje šifre.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Malo istorije! Stari Grci prednjače, normalno. Krzna, životinjske kože – ekologija još nije otkrivena, bla, bla, jer je osmi vek pre Hrista . Neku sitnicu vekova kasnije, Egipćani su izumeli haklano-štrikanu čarapu s prorezom između prstiju. Za sandale! Jeste Nil, jeste vrućina, ali i tu može da ustreba. Sad’ ne budimo naivni, nisu baš deca trčkarala po pustinji u ovim nazuvcima,  svetlo crvene boje ,ali  faraona mož’ da zažulja kožna sandala.

 Rimljani su noge obmotavali kožnim i tkanim trakama. Dug i trnovit je put civilizacije, a naročito za bosonoge. U Evropi su čarape poznate jos u 5. veku, ali samo za sveštenstvo – shvatanje da se pred boga ide bos je, pretpostavimo, modifikovano klimatskim uslovima. Idemo u 15. vek – ulje na platnu i na njemu muškarac odeven u crvene, modernim rečnikom rečeno, helanke. Negde u to doba, čarape se počinju ukrašavati i bogami postajati fensi. Zatim dolazi 1586. i revolucija u vidu štrikaće mašine, ali će do velikog istorijskog NE ručnoj izradi čarapa proći  još dva veka i to će biti uvertira za današnju masovnu proizvodnju čarapa.

 

 

Fillon_chaussettes_rouges_gammarelli_fil_ecosse_rome_roma_gamarelli

 

E, sad’! Kada su u pitanju muške noge, kao nosioci razmatranog odevnog predmeta , kulturna istorija se ne može zaobići. Hodajući, već utabanim stazama muško-ženske neravnopravnosti u SVEMU, moramo odmeriti snage nogama. Sumirajući mušku modu odvajkada do danas  ne može se poreći posvemašna prisutnost muških nogu u odnosu na cenzurisane ženske. Istorija odnosa medju polovima bi mogla biti napisana iz ugla nogu, u korist pogoditekoga, ali savremeni ishod je dramatična sateranost i skučenost muškog pola u pantalone. (Ovde nećemo računati  navadu srpske muške populacije raznih uzrasta, da leti hoda u gaćama i papučama).

U ovakvom kulturno-modno omeđenom, malenom prostoru, (preostale su kravata i maramica za gornji džep) čarape postaju poligon muške modne osvešćenosti i kreativnosti. Tu, čini nam se, dolazimo do ključa od kapije. Prostor mali, ali ne premali. A krčili su ga ne baš beznačajni borci: od Ser Kristofera Mejera (britanskog diplomate, prvog medju političarima koji je rado i mnogim prilikama nosio crvene zokne) do Džordža Buša starijeg (na samitu preživeluh predsednika SAD-a, guran u invalidskim kolicima nosio lilihip-roza čarape), od poslovnjaka sa Vol Strita u odelima od par hiljada dolara do Fransoa Fijona (francuskog ex premijera koji je promovisao firmu Gamareli, ekskluzivnog snabdevača Vatikana čarapama) , od anonimnih hipstera do hodočasnika modnih revija. Prema podacima Vol Strit Žurnala, prodaja muških čarapa  je u enormnom porastu od 2011.g. Prema rečima pisca Džoša Bermena, čarape u boji su kao donji veš za muškarca: samo ti znaš šta je ispod pantalona, ali možes malo toga i da pokažeš  – ako hoćeš.

Jos jedan trik: olakšan pristup ovom omiljenom modnom detalju,daje sajt pod nazivom sockscriber. Pretplata na čarape. U redovnom roku, u redovnim količinama, odabrani modeli. Zbogom rupe na palcu, zbogom rasparene čarape. Pa kuda ide ovaj svet? Upitan, zašto oblači crvene čarape, I ne samo crvene, moj prijatelj koji ih nosi oduvek, kaže – Da razbijem monotoniju.

A, da, onaj niz pitanja s početka teksta! Moguće odgovore potražiti pod pojmovima: manifestacija moći i muškosti, erotsko-fetiški kompleksi, Edipov komleks, zbunjivanje protivnika, energija, entuzijazam,  strast, pobuna, revolucija, moda, puka radost i razdraganost i  baš me briga.

Romana Knežević

 

POGLEDAJTE VIŠE NA:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sock

http://www.blacksocks.com/us/sockscriptionus

http://citymagazine.rs/clanak/trend-crvene-carape

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *