Povodom veka od rođenja vajarke Olge Jevrić, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvorena je izložba (7. april 2023) “Olga Jevrić – Kompozicija i struktura”. Autori/kustosi izložbe su Žaklina Marković (SANU), Dejan Vučetić (Kuća legata, Beograd), kustoskinja Suzana Vuksanović (MSUV). Izložbu je otvorio vajar Mrđan Bajić, dopisni član Srpske akademije umetnosti. Izložba, uz prateće programe, traje do 7. maja. Korzoportal

Olga Jevrić, kako je kazala Žaklina Marković (SANU), a povodom pet decenija vajarkinog stvaralaštva “bila je pionir kada govorimo o modernoj i apstraktnoj umetnosti, u vajarstvu pogotovo,  neko ko je napravio prve korake u tom pravcu. Dovoljna je činjenica da se setimo da su  počeci njenog stvaralaštva bili već posle završenih studija. Istorijski gledano, druga polovina 20. veka bio je period socrealizma u tadašnjoj Jugoslaviji. U to vreme se u vajarstvu uvažavao figuralan stil, a ona je išla korak ispred vremena i otvorila vrata modernoj i apstraktnoj umetnosti”.

Dejan Vučetić (Kuća legata) pojasnio je “da izbor od 47 dela Olge Jevrić na ovoj izložbi u MSUV, oslikava njen put plastične misli od početka pedesetih godina 20. veka, do 2001. godine iz koje je izloženo jedno njeno delo. Izložba je fokusirana na dva legata koje je umetnica zaveštala posle požara u njenom ateljeu 2004. Uplašila se i želela je negde da pohrani svoja dela. Pošto je bila akademik, deo je poklonila SANU, a tada  osnovanoj Kući legata ostavila je dela srednjeg i velikog formata”.

M. Bajić, D.Vučetić, Branislava Sekulić (v.d.direktora MSUV), Ž. Marković

Izložbu” Olga Jevrić  – Kompozicija i struktura” otvorio je vajar Mrđan Bajić koji je nadahnuto govorio o vajarkinom stvaralaštvu – “Danas mnogo bolje razumemo koliko je tek u udarničkom muškom svetu Jugoslavije šezdesetih i sedamdesetih godina bilo teško radom izboriti prisustvo žene maestralnog vajarskog opusa. Tada je Olga Jevrić u našoj sredini otvarala put apstraktnom mišljenju u skulpturi. Bila je prva žena čiji je rad predstavljen u Paviljonu Jugoslavije na Venecijanskom bijenalu 1958. godine i to kako kolosalno, ali i prva žena vajar u istoriji SANU koja je postala njen član… Sada kada je više nema, Olga Jevrić prelazi iz kategorije savremenih stvaralaca u kategoriju nasleđa i baštine. Ona je od sad, usuđujem se da kažem, za ovu kulturu kao Sopoćani, kao Meštrović, kao Andrić… ono bez čega se ne može…”

Izložba ” Olga Jevrić  – Kompozicija i struktura” nastavlja turneju. Posle velike postavke u Galerije SANU u 2022, putujući autorsko/kustoski odabir Žakline Marković i Dejana Vuksanovića od 47 radova, zatim “gostovanja” u Galeriji likovne umetnosti Niš i MSUV,  čekaju prostori Muzeja Tera u Kikindi i Umetničkej galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku.

PROČITAJTE I: grad/, park-skulptura-dzamonja/, knjiga-pegi-gugenhajm/, pravila-letenja-ne-poleci-masinom-ako-nisi-siguran-da-leti/, vikend-prica-strahovi/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *