Holi Hauit (Vels) piše novele, romane, akademske radove. Izdala je zbirku priča „Dinner Time and Other Stories“, zatim novelu „The Schoolboy“…  Doktorirala je književnu kritiku i kreativno pisanje na Univerzitetu u Kardifu.  U Kikindi je bila 2011. na 6. Međunarodnom festivalu kratke priče „Kikinda Short“. Nova Vikend priča. Foto: Snežana Baralić Bošnjak (Venecijansko bijenale 017).

biennale3

 Oduvek je bilo tako, pokušavam da objasnim. Menstrualni ciklusi i pauci, to su misli koje mi dosađuju. Ako nije u pitanju tarantula dlakavih nogu, čudovište koje jede ptice, onda mislim o vrelini od koje mi utroba ječi, o plesu svog stomaka i težini koju osećam u kolenima, a potom o bestežinskom stanju koje sledi, kao da mi po zglobovima mili pauk koji donosi novac (Money spider, eng. – Paukovi iz porodice Linifide, za koje u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj i Portugalu postoji verovanje da, ako vidite takvog pauka kako vam mili po telu, to znači da je došao da vam isplete novo odelo, što simbolizuje finansijski uspeh, prim.prev). To su misli zbog kojih ne mogu da spavam, govorim. Misli koje ne mogu da isteram iz glave, misli koje mi podvlače snove i trčkaraju mi kroz reči; materice i crne udovice, mreže i crne tačke na prozorima.

Da li se to samo meni dešava, pitam.  Zašto se toliko plašim?

Zato što si smešna, kaže žena, i žurno se udalji na svojih osam nogu. Meni telom prolaze grčevi, ono iščekuje.

biennale4

Voda

 U jednom periodu – sećaš li se tog vremena? – vlada je odlučila da moramo da se kupamo zajedno jer more isparava, i mi smo poslušali, ti si mi sapunjao prste na nogama i ja sam ti flanelskom krpom prala leđa (lufe su tada već dobrim delom bile izumrle) i mislili smo da ćemo nešto promeniti. Onda su nam rekli da pijemo vodu preostalu posle kupanja budući da je voda dragocena, i mi smo poslušali. Ti si koristio čašu s nožicom, a ja onu plavu za viski. Tako, u toj plavoj čaši, delovala je nekako ukusnije, poput onih voda u reklamama. Na kraju su nam rekli da vodu smemo da koristimo samo u slučaju da treba da skuvamo jedno drugo za večeru pošto su zalihe na izmaku. I tako sam te stavila u onaj veliki kotao, u kom smo držali ugalj dok je još postojao, i skuvala te na pari. Nakon što sam te kutlačom izvadila iz vode, oprala sam kosu u tvojoj sup

Prevela s engleskog: Tanja Brkljač

Severni bunker, broj 17, 2010/11. (časopis je izlazio od 1999 – 2013, urednik  Srđan Tešin, prim.korzoportal)

PROČITAJTE I DRUGE vikend-prica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *