U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti traje retrospektivna izložba (4. septembar – 20. oktobar 2019) Ljube Popovića (1934-2016), likovnog maestra naše i evropske scene. Ljuba Popović, Valjevac koji se školovao u Beogradu, a život proveo u Parizu, u Beogradu je predstavljen kroz svoje celokupno stvaralaštvo podeljeno u nekoliko celina. Autori izložbe su Slavica Batos i Nikola Kusovac. Korzoportal na licu mesta.

Ljuba Popović, odnosno njegovih 45 slika izloženih u Galeriji SANU, uglavnom velikih formata, govore o njegovih šest decenija stvaralaštva u kojima su se smenjivale razne faze. U skladu s tim, autori izložbe podelili su je u nekoliko hronoloških celina, od najnovijih, do slika nastalih prethodnih decenija.

Izložba se sastoji od šest stvaralačkih perioda Ljube Popovića uređenih od najnovijih ka najstarijima periodima. Izuzetak čini prva sala u kojoj je prostorno jedino mogao da bude izložen triptih dugačak osam metara „U čast Džejmsa Džordža Frejzera“, nastao između 1976. i 1978, uz koji su izložene još tri slike iz istog perioda i to je “Uvodna postavka”.

Slede celine „Period posle 2000″, „Devedesete godine“ prepoznatljiva po plavičastim, erotikom protkanim pejsažima, zatim „Osamdesete godine“  u kojima je malo ljudskih figura, a ako ih ima maksimalno su smanjene, potom „Prvi pariski period“ i Beogradski period“ – u ovom poslednjem, kada je živeo na poslednjem spratu višespratnice, preovladavaju nepokretne ljudske figure često bez lica, koje podsećaju na zarobljenike prostora.

Izložbu Ljube Popovića prati dokumentarni film u kome se nikada ne vidi njegovo lice kada govori. On kaže da ne voli da vidi sebe kada mu se pomeraju usne.

Sva dela, slike na izložbi koje potpisuje Ljuba Popović pozajmljena su iz muzejskih/privatnih kolekcija iz Srbije i navedena su imena vlasnika.

PROČITAJTE I: izlozba-svetomir-arsic-basara-galerija-sanuvikend-prica-uhode-sunjacinova-vizija-casopis-moderna-vremenagodina-ostvarenih-ocekivanja-nina-todorovic-vizuelna-umetnica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *