U Centralnoj galerija Šok zadruge u Novom Sadu izlaže Tarko Janoš (4 – 19. oktobar 2019) –  “Slike i neke nove priče”. Posle serije slika na platnu koje su sada u Berlinu, novi izazov za ovog umetnika je asamblaž. Korzoportal na licu mesta

Novosadska Šok zadruga ne posustaje u podršci umetnicima mlađe/srednje generacije koji donose svežinu/pamet na likovnoj sceni koja prevazilazi lokalnu sredinu. Tarko Janoš čija je aktuelna izložba „Slike i neke nove priče“ pod ovim krovom, predstavio je uz slike i svoje novo polje umetničkog istraživanja – asamblaž.

O brutalnosti, groteski, svog novog likovnog izraza, Tarko JanošBrutalna je naša realnost, pa radovi na neki način odražavaju okolinu, svet u kome živimo. Ovde sam se pored slikama, predstavio i novim, eksperimentalnim radovima u asamblažu, jer sam zašao u ovu, novu dimenziju stvaralaštva. Nastali su spontano pre par meseci. Elemente sam pronašao u kući, ili na ulicama.Tematski nisu povezani, ali su uvek vidno prisutne ironija i groteska. Publika će protumačiti. Neko voli da vidi nešto lepo, nekoga nešto dirne, a to što ga dirne ne mora da bude lepo. Prevenstvena je iskrenost, i moja, i publike. Svako reagovanje je dobar rezultat.

Tarko Janoš o svom novom izazovu asamblažaAsamblaž me intrigira jer je spontan. Moji prethodni slikarski radovi bili su promišljeni, pročišćeni, nastajali su na drugačiji način. Imam puno novih ideja, samo treba vremena da ih realizujem. Drugačiji je ovo proces nastajanja od stvaranja slike. Sada gledam predmete oko sebe. Privlači me da ih sklopim i oživim  novom obliku, jer svaki materijal ima svoju estetsku vrednost, lepotu u formi. Asamblaž je tehnika gde svi objekti imaju funkciju sami po sebi, a kada ih sklopite oživite ih. To je izazov za mene, moj novi eksperiment.

S pažnjom se očekuju novi likovni izrazi novosadskog umetnika Tarko Janoša.

PROČITAJTE I: sok-zadruga-izlagacki-praktikumsok-zadruga-zlo-ne-spava-valja-bdetimuzej-savremene-umetnosti-vojvodine-vojvodanski-salonsavremena-galerija-zrenjanin-orlovat-photo-secession/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *