Novosadski umetnik Janoš Tarko (Novi Sad, 1980 – Novi Sad) na samostalnoj izložbi „Trip pop“ u Američkom kutku u Novom Sadu predstavlja radove nastale u proteklih nekoliko godina (30. oktobar – novembar 2020) «…Zvezdani čovek? Gosn.Psihopata? Kauboj, Pušač, Arthrist… ili Slikar? Koju ulogu igra današnji Čovek pored prozora posmatrač, gledalac, voajer?…» (Vladimir Dimovski, Katalog izložbe). Piše/Foto: Aleksandra Rajić

Janoš Tarko je umetnik koji istražuje nešto vrlo neobično i hrabro, i u tom pokušava da zamrzne vreme koje nas dotiče i opterećuje i stvara u nama posebnost, rekao je Zoran Gaši otvarajući u Američkom kutku u Novom Sadu 39. samostalnu izložbu ovog novosadskog slikara, vajara i muzičara Janoša Tarka, pod nazivom „Trip pop“.

Janoš Tarko o svojoj izložbi u Američkom kutku – «Bavim se različitim temama. Generalno sve se one tiču naših života, bola, patnje, ratova, ljubavi. Ja ne biram teme, one nastaju same. Nekad sam dosta kritičan, ovaj noviji serijal asemblaža je direktniji, suroviji kada govori o pištolju, pripadnosti, prikazu Hrista, dok prethodni radovi imaju neku nežnost, razigranost, kolorit koji malo ironizuje realnost i pravi od naših apsurdnih vrednosti komiku. Ovom izložbom izmešao sam svoje ranije i novije radove, jer mi je namera da njome završim ovaj način izražavanja. Koristiću i dalje tehnike asemblaža i eksperimentisanja sa različitim objektima, ali teme su, ipak, presudne. Neću se baviti više trenutkom i društvom, dovoljno sam rekao o tome, o tome se može u nedogled. Moji novi radovi zalaze u metafiziku, nadrealno, u snove i svemir. Fasciniraju me nebo, zvezde i mrak. Uradio sam već puno skica. Život je prekratak da bismo se bavili samo trenutkom. Jednostavno – eksperimentišem».

Istoričar umetnosti Vladimir Dimovski u Katalogu izložbe Janoša Tarka – «… Zvezdani čovek? Gosn.Psihopata? Kauboj, Pušač, Arthrist… ili Slikar? Koju ulogu igra današnji Čovek pored prozora posmatrač, gledalac, voajer? Da li može posle svih nadražaja, provokacija, virusa i snova Mikija Mausa, posle svih histeričnih sokova, da iskreno kaže Osećam se super, a da pritom ne pukne od smeha samom sebi, osećajući ipak olakašanje…».

Izložba „Trip pop“ u Američkom kutku u Novom Sadu čiji je autor Janoš Tarko predstavlja presek njegovih radova nastalih u proteklih nekoliko godina. Sastoji se od slika na platnu, kolaža i asamblaža. Akcenat je na kolažima i asamblažima, a većina nije do sada izlagana.

PROČITAJTE I: tekst-u-fokusu-slobodan-bubnjevic-oluja-koja-nece-doci/, usput-ona-bez-njega/romanticno-secanje-ili-savremena-potreba-tramvaji-na-subotickom-i-novosadskom-korzou/sveti-jan-nepomuk-medu-nama/novi-jerusalimi/ne-samo-vek-josif-pancic/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *