Ovogodišnji  40. NOMUS (Novosadske muzičke svečanosti) počeo je sinoć (21. oktobar 2020) u Sinagogi nastupom Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu sa solistkinjom Dijanom Adamjan (Jermenija) pobednicom Međunarodnog violinskog takmičenja „Jehudi Menjuhin”. Zatim su izvedena Betovenova remek dela – Кoncert za violinu i orkestar u D-duru, op.61 i Simfonija br.5, u c-molu, op.67. Dirigent je bio Andrej Bursać. Foto: korzoportal

Simf.orkestar  novosadske Akademije umetnosti

Suočen sa pandemijom kovida-19 međunarodni festival umetničke muzike NOMUS je uobičajeno prolećno izdanje prinudno pomerio za jesen. Jubilarno 40. izdanje koncipirano je u znaku obeležavanja 250. rođendana Ludviga van Betovena, stoga moto “Betoven i heroine”. “Heroine” zbog toga što među izvođačima prevladavaju žene.

Večeras nastupa Gudački kvartet TAJJAleksandra Krčmar Ćulibrk, violina, Jovanka Mazalica, violina, Jelena Filipović, viola, Timea Kalmar, violončelo.  Izvešće delo Aleksandre VrebalovPesme Morskog ranča”. Ovaj celovečernji komad inspirisan je arhitekturom, prirodom, ljubavlju prema mestima na kojima živimo, a njegov sastavni deo je  video/animacija Endrjua Lindona (Andrew Lyndon).

Ovogodišnji NOMUS sadrži deset programa u kojima učestvuju vrhunski solisti i ansamli iz zemlje i Austrije, Belgije, Ukrajine, Rusije, Jermenije i Litvanije. Umetnička direktorka NOMUS festivala Marija Adamov u uvodom tekstu Kataloga piše – “… Budući da je svako umetničko delo povezano s onim što je nekada stvoreno, i jubilarni jubilarni 40. NOMUS svojim programom povezuje staro i novo. U tom smislu, on ostaje festival čija je misija i u otkrivanju novih i uzbudljivih interpretativnih imena i kompozicija, ali i onih ostvarenja nastalih vekovima unazad. Poštujući tako ravnotežu između baštine i potrebe za modernim, avangardnim, repertoarski akcenat je ove godine stavljen na opus Ludviga van Betovena najvećeg među najvećima, ali i široj javnosti poznatog kompozitora, povodom njegovog 250. rođendana koji slavi ceo svet…”.

Međunarodni festival NOMUS održava se od 21-28. oktobra 2020. u sinagogi, Srpskom narodnom pozorištu i Galeriji Matice srpske. Organizator je Muzička omladina Novog Sada, a dizajner kataloga Atila Kapitanj.

PROČITAJTE I: dogadjaj-u-fokusu-nomus-2019-opravdano-dugo-trajanje/, nomus-2018-pogled-sa-strane/nomus-2017-zanos-muzike-i-zvuka/aleksandra-vrebalov-komponovanje-sledim-osecaj/najava-novi-simfonijski-orkestar-makris-i-prva-harmonika-sveta

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *