Hrvatska nacionalna zajednica od danas će upravljati rodnom kućom hrvatskog bana Jelačića u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Primopredaja objekta za čiju obnovu je Vlada Srbije izdvojila 600.000 evra predviđena je za danas (16. oktobar 2020). Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković

Primopredaja rodne kuće bana Jelačića događa se na dan njegovog rođenja 16. oktobra. U ovoj baroknoj jednospratnici “na lakat”, sa balkonom iznad koga je spomen ploča, predviđeni su muzejski prostor, administrativne prostorije Hrvatskog nacionalnog veća… Dogovori Srbije i Hrvatske, odnosno Hrvatskog nacionalnog veća o otkupu i adaptaciji rodne kuće bana Jelačića traju od 2018, od kada su rešavani problemi otkupa sa stanarima-vlasnicima. Vlada Srbije namenila je 600.000 evra za otkup i obnovu ovog objekta.

U Hrvatskoj se Josip Jelačić smatra za jednog od najvećih nacionalnih junaka, a glavni trg u Zagrebu nazvan je njegovim imenom.

Rodna kuća hrvatskog bana i autrijskog grofa Josipa Jelačića (1801-1859) sagrađena je 1745. godine. Ovo je najlepša profana barokna građevina u Petrovaradinu i krasi Gradić.

Vreme kada je u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave sagrađena kuća u kojoj se rodio Josip Jelačić predstavlja period vidnog urbanog razvoja ove srednjovekovne celine koju čini sa Gornjom tvrđavom. “Dinamična gradnja Podgrađa podrazumevala je i poštovanje određenih standarda urbanog prostora determinisanog civilizacijskim normama i kvalitetom života, pa se 1725. godine popločava Donja tvrđava, a sprovedena je vrlo kvalitetna i za ono vreme tehnički savršena kanalizacija…” (Siniša Jokić, Zaboravljeni grad – Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Suburbium, Muzej grada Novog Sada, Futura publikacije, 2005).

PROČITAJTE I: probudjeni-grad-podgradje-petrovaradinske-tvrdjave/, petrovaradinska-tvrdava-326-godina-od-pocetka-izgradnje/, vikend-prica-moj-gradic-zvani-suburbium/, festival-ulicnih-sviraca-tvrdjave-buducnosti-fortresses-of-tomorrow/zlatko-uzelac-barokna-tvrdava-petrovaradin-inzenjer-matija-von-kaiserfeld/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *