Sveti Jan Nepomuk  je svetac koji je veoma poštovan u gradovima srednje Evrope, posebno u onima pored velikih reka, jer je zaštitnik od poplava. Iako je rimokatolički svetac, njega poštuju pripadnici svih hrišćanskih crkava. Nedavno su u Zrenjaninu i Pančevu konzervirana i vraćena na  originalna mesta dva kipa ovog svetitelja. Njima dodajemo i priču o statui ovog sveca u Subotici. Sve one se nalaze u neposrednoj blizini vodotokova, a najpoznatiji kip svetog Jana se nalazi na Karlovom mostu u Pragu.

Sv. Jan Nepomuk u Subotici, Zrenjaninu i Pančevu

Sveti Jan Nepomuk u Subotici, Zrenjaninu i Pančevu

Datum pomena svetog Jana Nepomuka u crkvenom kalendaru je 16. maj. Kod južnih Slovena se pojavljuju i domaće varijante naziva, sv. Jovan ili sv. Ivan Nepomuk. Rođen je u današnjem gradiću Nepomuku kod Plzena u Češkoj, 1340, a stradao u Pragu, 1493. godine. Zaštitnik je Češke i grada Praga. Nepomuk znači onaj koji nije muknuo (progovorio), zbog čega je ovaj rimokatolički svetac, veoma poštovan kod svih hrišćana, postao i zaštitnik ispovednika, graditelja mostova, kraljica, siromašnih, a ponajviše zaštitnik od poplava. Radio je kao savetnik i advokat siromašnima na dvoru kralja Vaclava IV, a kod njega se ispovedala kraljica, pa je ubijen jer nije želeo da ispriča kralju šta mu kraljica govorila u ispovestima. Telo su mu zapalili i bacili sa Karlovog mosta u Vltavu, a te noći je sedam zvezda palo iznad Praga. Mošti mu se nalaze u katedrali Sv.Vida na Hradčanima.

Sv. Jan Nepomuk na Karlovom mostu u Pragu

Sveti Jan Nepomuk u Pragu

 U Subotici postoje dve skulpture svetog Jana Nepomuka – jedna je u neposrednoj blizini crkve Sv. Roka, a druga je u samom centru grada, u niši fasade zadužbine Radić. Tuda je nekada tekao Vrbov potok, ogranak vodotoka koji se protezao od Kelebijskog jezera na severu, do Palića na jugu grada. Kasnije je sproveden kanalom ispod zemlje i još uvek teče ispod gradskih ulica. Otud veza skulpture sa vodom – verovatno je nekadašnji potok nadolazio i plavio okolno područje.

Kult ovog sveca je veoma razvijen u Zrenjaninu i njegov lik se nekada nalazio u grbu grada. I katedrala uz biskupiju banatskih rimokatolika je posvećena svetom Janu Nepomuku! Preko puta katedrale, pa iza ćoška, stajala je skulptura sveca u niši fasade Županijskog zdanja, tj. Gradske kuće, a nedaleko od obale Begeja koji je često pretio da poplavi grad. Prvobitna statua je bila od drveta i do danas je sačuvana samo glava. Zgrada tadašnje Torontalske županije u Velikom Bečkereku, završena je 1887. godine i pretpostavlja se da je statua tada postavljena. Skulptura svetog Ivana Nepomuka je vandalski uništena odmah posle Drugog svetskog rata. Nakon inicijative za njeno vraćanje (1997), novu statuu sveca mučenika u bronzi deset godina kasnije je izradio vajar Zoran Jezdimirović,  Osvećenje statue bilo je 16. maja 2008. Iako su neki krugovi zagovarali da nova statua treba da bude replika uništene figure u drvetu, Zrenjaninska biskupija je dala saglasnost da ovaj zrenjaninski zaštitnik bude izliven u bronzi, zbog zaštite od vandala i vremenskih uticaja. Vajar je izradio statuu smirenih linija, bez kitnjastog baroka, koja nosi veliku unutrašnju duhovnu snagu.

Zahvaljujući angažovanu Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, 2014. godine uoči Božića koji se obeležava prema Gregorijanskom (Novom) kalendaru, kip Svetog Jana Nepomuka je vraćen u nišu u sastavu zgrade Vajfertove pivare, na trgu Đorđa Vajferta, tik uz nekadašnju obalu Tamiša u Pančevu. Kip je sklonjen na resturaciju još 1996. godine, ali je najveći deo vremena čamio u garažama Zavoda, skoro zaboravljen. Zalaganjem direktora ove ustanove, kip je očišćen, konzerviran i ponovo postavljen na svoje prvobitno mesto. Kip je blagoslovio župnik pančevačke crkve Svetog Karla Boromejskog Janoš Fišer, obraćajući se rečima – Katolička i pravoslavna crkva izlažu ikone i kipove svetaca na čašćenje, da bismo pred očima imali one koji su verno sledili Isusa Hrista i da bi mi sledili njihov primer i tražili nebeski grad iz zemaljske domovine, u koji ćemo i doći pomoću svetaca.

Jordan Markov

Ključne reči: Sveti Jan Nepomuk, vraćanje statua na prvobitno mesto, Rimokatolička crkva, zaštita i konzervacija

www.sjn.cz

www.pancevac-online.rs/arhiva

www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Nepomuk-se-vraca-na-Begej

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *