Emina Čamo Lorbek (Beograd, 1932 – Novi Sad), novosadska likovna umetnica koja se bavila i pedagoškim radom. Retrospektivna izložba u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada ( 3 –  17. avgust 2020).

Emina Čamo Lorbek gostuje sa svojim likovnim radovima u Kulturnom centru Novog Sada. U katalogu izložbe je njena posvetaOva izložba je posveta mojim profesorima: arhitekti Đorđu Tabakoviću, arhitekti Svetozaru Milietiću, profesorki crtanja Stojanki Jasika, slikaru Bogumilu Karlavarisu, vajaru Jovanu Soldatoviću, vajarki Radmili Ris Graovac, slikaru Dušanu Milovanoviću i grafičarima Halilu Tikveši i Zvonku Tiliću, koji su me naučili najvažnijim u likovnoj umetnosti, a moje radove ocenjivali najvišim ocenama. Zahvalna sam majci Barbari Čamo rošenoj Kari, ocu Sulejmanu Čamo Dabranin, suprugu Josipu Pepi Lorbeku za bezuslovnu podršku i poverenje za ono što sam stvarala i uradila. Sinovima Staši i Seadu Stefanu i unucima Lazaru i Ognjenu poklanjam radove sa ove izložbe da ih sećaju na mene.

Zvezdana Šarić o akvarelima Emine Čamo Lorbek – … Žena i umetnica, do kraja odana svojim principima, nikada nije slučajno uzimala kičicu ili olovku u ruke. To treba poštovati. Emina je  izostavila život u vidljivom, svakodnevnom obliku, odstranila čoveka kao suvišnog, da bi mesto, reč i osećaj prepustila prirodi – jedinom istinskom svedoku prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti…

Sava Stepanov o crtežima Emine Čamo Lorbek – … S jedne strane radi se o delima analitičke vrednosti u kojima se preispituju brojni problemi samog medija crtanja i mogućnost linije, a sa druge strane ovi crteži imaju onu dragocenu osobenost da su odista verodostojni, autentični, čak autobiografski iskazi, ispovesti…“.

Branislav Bošković o grafikama Emine Čamo Lorbek: … Grafika je malobrojni deo izložbe, ali zahvaljujući Emini Čamo Lorbek predstavlja pravo osveženje i najavu ozbiljnog doprinosa kompleksu vojvođanske grafike.

Emina Čamo Lorbek poklonila je Galeriji Matice srpske izbor iz svog umetničkog stvaralaštva – 58 crteža i grafika.

PROČITAJTE I: suburbium-nepokretno-naslede-u-srbiji/aleksandra-rajic-intervju-olivera-kandic-sopocani-zivotno-delo-konzervacije/jelena-erdeljan-sentandreja-i-srpsko-naslede-porodicno-secanja/viktorija-aladzic-najveci-suboticki-graditelj-titus-mackovic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *