finalni-prilog-za-projekat

Projekat “Nepokretno nasleđe u Srbiji“ / Statistika

Korzoportal objavio je 29 autorskih tekstova od 16 autora, stručnjaka iz različitih oblasti nepokretnog nasleđa, dopunjenih autorskim fotografijama, crtežima i drugim i ilustracijama. Od autora, 12 je zaposleno u zavodima za zaštitu spomenika kulture, na univerzitetima ili u medijskim kućama, a četvoro autora je sa nezavisne scene.

Po obrazovanju – 6 arhitekata, 5 istoričara umetnosti i po jedan politikolog, sociolog, umetnik, arheolog i geograf. Po mestu života i rada – 4 iz Beograda, 4 iz Novog Sada, 2 iz Pančeva i po 1 iz Kragujevca, Zagreba, Prokuplja, Zrenjanina, Subotice i Bostona

Teme su podeljene na: 2 teksta o opštoj teoriji i fenomenu kulturnog nasleđa,11 tekstova o pojedinačnim objektima,15 tekstova o određenoj pojavi, stilu, fenomenu, koji se razrađuje na određenom prostoru (grad, regija).

Teme su takođe podeljene na: 10 tekstova koji obrađuju spomenike profane arhitekture i umetnosti i prostorno kulturno-istorijskih celina istorijskih gradova ili starih gradskih jezgara, 8 tekstova koji obrađuju sakralne spomenike, 3 teksta koji obrađuju industrijske spomenike,  3 teksta koji obrađuju fortifikacije, 2 teksta koji obrađuju nadgrobne i memorijalne spomenike, 2 teksta koji obrađuju arheološka nalazišta, 1 tekst koji obrađuje saobraćajno nasleđe, 1 tekst koji obrađuje skulpturu u javnom prostoru.

Obrađene su pojave i fenomeni iz prakse zaštite spomenika kulture, istraživanja i konzervacije iz Republike Srbije i okolnih zemalja u kojima se nalaze spomenici srpske kulturne baštine. Obrađene su teme iz Subotice (4 teksta), Zrenjanina (3 teksta),  Beograda, Prokuplja, Sopoćana i Petrovaradina (2 teksta), itd. Jedan tekst obrađuje temu sa Kosova i Metohije. Četiri teksta obrađuju teme iz velikih urbanih centara u kojima s u Srbi ostavili značajne duhovne i kulturne tragove, a koji su izvan granica Srbije: Jerusalima, Trsta, Sentandreje, Boke Kotorske.

Ovo je prvi projekat na korzoportalu koji je obuhvatio ovako široku oblast, ali i načine na koji su teme/eseji predstavljeni. Odaziv autira tekstova je najbolji komentar – oni su pokazali poverenje redakciji korzoportala koji tek krči puteve u internet prašumi.

PROČITAJTE SVE TEKSTOVE: LINK JE NA POČETNOJ STRANI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *