Početkom decembra, 2017. zasvetlela je Beogradska kapija u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Tekst: Siniša Jokić.

DSCN6260

Beogradska kapija najlepša je klasicistička kapija Podgrađa. Sagrađena je 1753. godine. Visoka je deset metara, sa unutrašnje strane dugačka je dvadeset metara, sa spoljne četrdeset metara. U fortifikacijskom smislu štitila je prilaz Podgrađu sa južne strane i bila je najmoćniji komunikacioni objekat u jedinstvenom odbrambenom sistemu Vodenog grada.

DSCN6273

Beogradska kapija nekada se zvala Kapija princa Eugena Savojskog.

DSCN6269

Vodeni grad – Vaserštat, Suburbium ili Unutrašnji grad uobličen je u fortifikacionu formu Donje tvrđave, nizijski je deo kompleksa Petrovaradinske tvrđave.

DSCN6285

Podgrađe danas aristokratskim ambijentom baštini uglednu prošlost rezidencijalnog vojničkog grad-utvrđenja. (Iako današnja slika tj stvarnost, ne priliči slavnoj prošlosti, prim.korzoportal).

DSCN6275

Beogradska ulica

Tokom prve polovine 18. veka kompleks Donje tvrđave uobličuje se u urbanističko vojno-stambeni arondisman sa brojnim reprezentativnim zgradama, monumentalnim samostanima, uređenim ulicama i trgovima… (u toku je obnova 2017/18, prim.korzoportal).

PROČITAJTE I: podgrade-petrovaradinske-tvrdave-bolji-dani-bez-saobracajafoto-esej-podgrade-petrovaradinske-tvrdave-nedeljapodgrade-petrovaradinske-tvrdave-obnova-fasadapodgrade-petrovaradinske-tvrdave-kloakazlatko-uzelac-barokna-tvrdava-petrovaradin-inzenjer-matija-von-kaiserfeldfestival-ulicnih-sviraca-u-istorijskom-gradupalmanova-idealni-renesansni-grad-tvrdava

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *