Bez saobraćaja intenziteta kakav je danas, Podgrađe Petrovaradinske tvrđave – Donji grad – Gradić čekaju bolji dani koji će doprineti da ovaj toponim iz 18. veka postane poželjna destinacija u širem Dunavskom regionu. To je zaključak učesnika 2. Konferencije “Saobraćaj u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave / Od lokalnog ka regionalnom“ koja je održana u okviru 17. Festivala uličnih svirača.

unnamed

Vozovi koji su nekada prolazili Štrosmajerovom ulicom takoreći kroz spavaće sobe i kuhinje njenih stanovnika, prava su sitnica u odnosu na 4 miliona vozila koja u 21. veku godišnje protutnje kroz Gradić, tik pored građevina iz 18. veka koje su obeležile postojanje Petrovaradinskog komuniteta, poput Magistrata, Zgrade Šajkaškog bataljona, Beogradske kapije, Stare kasarne (među najstarijim zgradama u Podgrađu), Kuće Bana Jelačića… Ne zaboravite – Novi Sad je potekao odavde, iz Petrovaradinskog šanca!

DSCN5194

Na Konferenciji, učesnici iz raznih gradova Srbije i iz Budimpešte, različitih kvalifikacija – od arhitekata, konzervatora, urbanista, saobraćajnih inženjera, istoričara umetnosti do arheologa, usaglasili su se da bi reorganizacija saobraćaja u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave značila novu dimenziju života u ovoj baštini i to su argumentovali primerima „moglo bi biti“, te primerima dobre prakse u Zagrebu, Budimpešti, Portu (Portugalija).

DSCN5188

Saobraćaj ima svoje modalitete i dimenzije. Kada početkom proleća 2018. godine bude otvoren novi most na Dunavu kod Novog Sada (na mestu srušenog “Žeželjevog mosta”), pretpostavka je da će se za Podgrađe Petrovaradinske tvrđave – Donji grad – Gradić pronaći nova rešenja kako bi se iz njegove glavne Beogradske ulice eliminisao saobraćaj razornog intenziteta za baštinu iz 18. veka. Ovo elitno mesto nekadašnjeg Petrovaradinskog komuniteta (Slobodan S. Radovanović, „Petrovaradinski komunitet 1702-1849“, Futura publikacije, Suburbium, 2006, Petrovaradin) svakako je zaslužilo da mu se vrati nekadašnji sjaj.

PROČITAJTE I: esej-podgrade-petrovaradinske-tvrdavepodgrade-petrovaradinske-tvrdave-kloakafoto-esej-podgrade-petrovaradinske-tvrdave-nedelja/palmanova-idealni-renesansni-grad-tvrdavafoto-esej-vladimir-stojanovic-toledo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *