Povodom osam decenija od osnivanja Fondacije Gugenhajm vodimo vas u Muzej Gugenhajm u Bilbau. Tekst,  foto:  arhitekta Sava J. Forkapić, za korzoportal.

F1000012

 Sreća i znatiželja odvele su me u Muzej Gugenhajm u Bilbau 2001, samo tri godine nakon otvaranja. Bilo je to svojevrsno hodočašće na kome sam prvog dana prvenstveno pokušao da doživim objekat i da ga “snimim“, trudeći se da shvatim arhitektonsko remek delo autora Frenka Gerija.

F1000005

Prva impresija: Linije! Autorov rukopis je raskoš linija i boja koje vibriraju kao muzička simfonija u prostoru. Linije objekta su dinamične, teku slobodno, neuhvatljive su, ne naziru im se ni početak, ni kraj. Višeslojne su, rasipajući se u praznini plavetnila neba, donoseći iluziju da su beskrajne.

F1000008

Ideja Solomona Gugenhajma da 1937. godine osnuje Fondaciju, 2017. obeležava 80 godina trajanja. Decenijama opravdava ostvarenje njegove ideje promovisanja savremene umetnosti širom naše Planete. „Gugenhajm muzej“ postao je sintagma vrednosti u vokabularu moderne umetnosti koja funkcioniše u Njujorku, Veneciji, Berlinu, Bilbau…

F1000006

Svetski poznati Gugenhajm muzeji, toponimi su koji godišnje privlače milione ljubitelja savremene umetnosti na hodočasće i poklonjenje tim sadržajima. Pored izloženih dela i pratećih programa, ne manju pažnju privlače po atraktivnosti i arhitektonski objekti muzeja. Autori su čuveni Frenk Lojd Rajt u Njujorku (1959) i Frenk Geri u Bilbau (1998) koji su svojim objektima podarili najbolji  „ram za sliku“ savremenoj likovnoj umetnosti.

F1000017

P.S:  Pošto sam posetio Muzej Gugenhajm u Bilbau, po povratku u Novi Sad  napisao sam esej „Grad muzej za novu eru – raskoš i vibracija linija” koji je objavljen u časopisu Društva arhitekata Novog Sada –  DaNS, broj 44 / 2003.

PROČITAJTE I: arhitektonska-fotografija-fokus-na-modernizamarhitektonska-fotografija-fokus-na-modernizam-iihttps://korzoportal.com/beogradska-nedelja-arhitekture-i-francuska-arhitekturaviktorija-aladzic-raskosna-arhitektura-ferenc-rajhlmlada-balkanska-arhitektura

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *