Prilog za razmišljanje o inicijativi za mesto spomenika Dositeju Obradovića na Studentskom trgu u Beogradu, kao zamišljena grafička ilustracija „šta bi bilo kad bi bilo“, kako bismo podstakli javnost da razmišlja o temi – spomenici u javnom prostoru. korzoportal

Foto 1

Zamišljen izgled položaja spomenika na Studentskom trgu, postavljenih inverzno u odnosu na današnji položaj u Akademskom parku

Vizuelizacije rekonstrukcije Studentskog trga u Beogradu iz Ateljea arhitekte Borisa Podreke i nedavno raspisan konkurs za spomenik Zoranu Đinđiću podstakli su vajara, profesora Ljubomira Gligorijevića da reaguje u Kulturnom dodatku „Politike“ povodom postojećeg rasporeda spomenika na ovom trgu. Prema njegovom mišljenju, najavljena parterna rekonstrukcija je dobar povod da se razmisli o prekomponovanju spomenika na Trgu i premeštanju spomenika Dositeju Obradoviću. Prema Gligorijevićevom mišljenju, postojeće mesto Dositejevog spomenika je „znatno niže od tla trga u bazenskom delu parka“ i stoga je skrajnut i sputane je snage.

Foto 2Fotomontiran položaj spomenika Dositeju na Studentskom trgu, prema predlogu Ljubomira Gligorijevića

Gligorijević stoga predlaže da se “Dositej” premesti u kružnu rondelu gornjeg platoa trga, između zdanja Kapetana Miše i palate Filološkog fakulteta, u osu ulice Vuka Karadžića, gde bi „konačno definisao kulturno-istorijsko središte grada koje dostojanstveno uobličuju univerzitetska zdanja“. Zatim predlaže da spomenik Jovanu Cvijiću bude postavljen na sadašnje mesto spomenika Dositeju, čime bi se od postojeće spomeničke linije uspostavio spomenički trougao Dositej-Cvijić-Pančić, radi „priznavanja individualnosti fugura ovih velikana„.

Foto 3 Današnji izgled položaja spomenika velikanima srpske kulture i nauke u Akademskom parku

Ljubomir Gligorijević je doajen srpske skulpture i posebno vatreni pobornik postavljanja skulpture na odgovarajuće mesto u gradu. Ako naš sud o ovom predlogu ostavimo stručnijim i odgovornijim za ovakva pitanja, nesumnjivo je da je Gligorijević pokrenuo niz pitanja, na koja dodajemo:

Koji prostor tačno obuhvata Studentski TRG? Da li je to zaravnjeni plato između Univerziteta i “Borisavljevićeve ograde” ili se podrazumeva i prostor (Akademskog?) parka? Da li je kulturno-istorijsko i reprezentativno središte grada samo duguljasti čisti prostor današnje okretnice ili je to cela Velika pijaca?

Koja je uloga platoa ispred Filozofskog fakulteta? Da li to pristupni plato javnoj zgradi ili je integralni deo Studentskog trga? Kakav je odnos trga, parka i spomenika u parku, te ovog platoa i spomenika Njegošu, o čijoj poziciji i orijentaciji je negativno pisao Bojan Kovačević, takođe u Kulturnom dodatku „Politike„, još sredinom devedesetih godina prošlog veka?

Da li se spomenik Zoranu Đinđiću programski i prostorno uklapa u današnju kompoziciju trga i u raspored koga je predložio Gligorijević? Da li je potrebno da “Đinđić” deli ovaj veličanstveni javni prostor sa “Njegošem, Cvijićem, Pančićem, Dositejom Obradovićem”? Prema Gligorijevićevom mišljenju, ovo obeležje zaslužuje da bude postavljeno na neki drugi javni prostor, kojim bi samostalno dominirao.

U očekivanju novih, stručnih mišljenja…

PROČITAJTE I: pancevo-igre-sa-spomenikomkako-je-nestao-spomenik-proizvodnja-secanjastudija-pesacke-zone-u-starim-gradskim-jezgrima

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *