Opšti utisak u putovanjima kroz nacionalne parkove Arizone, južnog Kolorada i Jute je ogromno prostranstvo koje se kada je vedar dan može sagledati sa bilo koje tačke u ovom prostranstvu. Viktorija Aladžić vodi nas fotografijom na mesta koja zaustavljaju dah. Grand kanjon je najpoznatiji, ali nije jedini po impresivnosti. 

Slika 1 Dolina spomenika (Monument Valley) zimi ima dva lica –letnje i zimsko. Na prisojnoj strani padina i stena brzo se otopi sneg, pa dolina izgleda kao da je leto.

Slika 2

Najbolji deo godine da se u Sjedinjenim Američkim Državama, posebno na jugu, obilaze nacionalni parkovi jeste zima jer tada nema mnogo turista, pa je doživljaj prirode daleko intenzivniji nego leti. Osojna strana padina i stena duže zadržavaju sneg i kada se u većem delu parka otopi, sa osojne strane još uvek se vidi zimska slika Doline spomenika.

Slika 3

Najspektakularniji nacionalni park u Americi je svakako Grand kanjon, čija veličina zaustavlja dah i nijedna fotografija ne može da izazove ni približni utisak kakav se stiče kada stojite na samoj ivici kanjona.

Slika 4

Najveća širina Grand kanjona dostiže i 30 km, pri čemu se kada su sunčani dani u Arizoni, usled male vlažnosti vazduha mogu videti planinski masivi udaljeni čak 70 km. Opšti utisak koji ostavlja putovanje kroz nacionalne parkove Arizone, južnog Kolorada i Jute je ogromno prostranstvo koje se kada je vedar dan može sagledati sa bilo koje tačke u ovom prostranstvu.

Slika 5

Ostaci naselja koje je pre oko 700 godina gradilo domorodačko Pueblo stanovništvo koje se danas pogrešno naziva Montezumin zamak.

Slika 6

U Arizoni, južnom Koloradu i Juti ima bezbroj kanjona koji nisu poznati kao Grand kanjon, ali su jednako impresivni  i  atraktivni  kao što je kanjon reke San Huan i Nacionalni park Guščiji vrat (Goosenecks State Park) u Juti.

Slika 7

Pogled na Dolinu Bogova (Valley of the Gods) u Juti sa vrha čuvenog uspona Moki Dagvej (MokiDugway)

Slika 8

Zimi, kad nema zelenila teško je razaznati prirodne kamene mostove u Nacionalnom parku Prirodni mostovi (Natural Bridges National Monument) kao što je ovaj Sipapu most.

Slika 9

Paukova stena (Spider rock) u Nacionalnom parku Kanjon d Še (Canyon de Chelly National Monument) u Arizoni.

Slika 10

Spektakularni zalasci sunca u Arizoni.

PROČITAJTE Iintervju-viktorija-aladzic-razumevanje-gradaklaudio-magris-geografske-ili-unutrasnje-granicefoto-esej-ulicna-umetnost-identitet-gradafoto-esej-petrovaradinska-tvrdava-januar-017foto-esej-virpazarfoto-esej-prcanj-bogorodicin-hram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *