Na margini turističke must see ponude Crne Gore, u scenografiji kao stvorenoj za film na fonu Until the End of the World, nalazi se gradić koji imenom žudi da bude kaligrafski ispisano – Virpazar. Mogao bi se nazvati i Vodeni Grad. Korzoportal na licu mesta.

dscn3131

Ceo Virpazar (nešto više od 300 stanovnika, opština Bar) šćućuren je oko malog trga pod krošnjama starih platana, na obalama rečice Crmnice koja vodi u raskošno Skadarsko jezero.

dscn3120

U 21. veku Virpazar je samo mrvica na mapi koja privlači najviše bicikliste željne uspona (ka tvrđavi Besac), ali u prethodnim vekovima bio je privredni centar i samim tim strateška tačka za Turke koji su osvojili ovaj kraj i tada, prema nepouzdanim podacima, sagradili fortifikaciono utvrđenje/tvrđavu Besac. Kao važan trgovački centar imao je prometnu luku, a početkom 20. veka bio je povezan sa Barom prugom uskog koloseka. Luka i pruga dovoljni su predznak napretka svakog mesta! Nije kraj usplamtelim akcijama… U Virpazaru je 1941. počeo ustanak naroda Crne Gore protiv nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu. Spomenik je obeležje tog istorijskog događaja.

dscn3129

Spomenik partizanima

Danas, udobnim drvenim čamcima sa obaveznom nadstrešnicom  turisti mogu da oplove ekološko carstvo rastinja i ptica  oko Virpazara sa pogledom na surove padine Prokletija i susednu Albaniju sa kojom Crna Gora deli Skadarsko jezero. Početna tačka.

dscn3121

Lokvanji su opštepoznati na toku Crmnice ka Skadarskom jezeru, a manje je znana biljka kasoranjo kroz koju se takoreći plovi.

dscn3152

Pripada supotropskim kulturama, a Skadarsko jezero je idealno podneblje za ovu reliktnu biljku. U Crnoj Gori je zaštićena vrsta. Njen plod je poput oraha/badema. Vredi se pomučiti dok kroz bodlje dođete do mmm… željenog ploda koji ima gorčinu badema. Per aspera ad astra…

dscn3210Plod biljke kasoranjo u sredini

Virpazar. Do njega je lako doći, ali teško otputovati. Budite spremni da čekate lokalni autobus ka destinaciji Sutomore, Petrovac, Budva dva sata… Čekanje se isplati zbog osećanja u duši pošto se popije loza, pojede dimljeni krap i zatim sve zalije domaćim vinom. Čista fantasmagorija dok stojite na drumu čekajući until the end of the world ili nešto slično…

PROČITAJTE Ijavni-prostor-u-gradu-kultura-koriscenjafoto-esej-italijagolubacka-tvrdava-u-jeku-obnovezelene-staze-srbije-trasama-nekadasnjih-prugaevropska-konvencija-o-predelu

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *