Iz novosadske tzv. daljine čula sam priče „za“ i „protiv“ o novom urbanističkom rešenju u Tivtu – Porto Montenegro. Već sama reč „porto“ zvučala mi je privlačno – luka. „Montenegro“ drugi deo imena – složenice vukao je na miris stoletnih maslina biserno prosutih po montenegrinskim vrletima s pogledom/mirisom na – more. Takoreći, ekološka priča. Želela sam da vidim to novo Čudo o kome se priča. Kakva li je to novokomponovana skalamerija koja ugrožava prirodu, pitala sam se? Korzoportal na licu mesta!

dscn2984

Riva ka Porto Montenegru

Šetali smo tivatskom rivom i pitala sam – Kad će taj Porto Montenegro? Pogledali su me i odgovorili – Tu smo. A ja – Stvarno? Mislila sam da je to nešto ograđeno, pa da se mora proći pored čuvara kapije…

dscn2979

Tivat, bez pogleda na more

Tivat nekada – bezlično mesto da nije zelenila, gradić u kome su u doba Jugoslavije stanovale porodice  pretežno vojnih lica, a iznad njihovih glava sletali/uzletali avioni. Buka u nepodnošljivom sivilu, iako na domak mora. Ono/more je u postojećem kontekstu bilo nevidljivo (a tako plavo, na domak očiju, stopala…).

dscn2982

I sada je pred nama Novi Grad Na Obali Mora, kao rođen iz morske pene – Tivat. To znači da je sve ostalo isto u Tivtu, ali gradić kao da je  obliven oblakom svežine, primorski plavom belinom – blistaju i zgrade na rivi i u drugom redu ulice. Nema plastičnih kesa, nema lavova i labudova kao naznaka novokomponovanog poseda, sa balkona trospratnica odiše građanski mir/sklad. Ili se samo tako čini… Na rivi, na putu ka famoznom Porto Montenegru –  prikladni urbani moblilijar. Ivičnjaci su spušteni!!! Svi su dobrodošli, i u kolicima.

img_0325

Kompleksi zgrada u Porto Montenegru izgrađeni su poput grozdova, kako komšije ne bi smetale jedni drugima, fasade su svedene, ne postoje ograde koje nagoveštavaju gde je čiji posed. Ovde vladaju sklad i mir. Tivat i Porto Montenegro čini se, našli su se.

dscn2991

Porto Montenegro ima horizont ka moru, arhitekta nije stavio rampu i zato je ovo novi Morski Grad Tivat. More i grad su jedno.

dscn2999

Tu je mala marina/mandrač, na čijoj je obali jedan od najluksuznijih hotela u ovom lokalitetu. Fasada ne odaje luksuz. Svako pravo bogatstvo je tiho. Kao i svaka pamet!

dscn3003

Vodeni zid čini da zamiriši voda i u drugoj ulici koja nema pogled na more. Ništa preko mere.

img_0905

Vodeni zid

Ko je kupio ovaj deo obale Tivta, koliko je to koštalo, ko je koga prevario, ko je kome platio… ? Šta sledi? Za sada, ovde vlada harmonija grada i mora, prethodnog vremena i novog kapitala. Sasvim dovoljno. A čije su jahte ukotvljene i koliko košta vez? To je isto pitanje koje u drugom kontekstu postavljaju jednom od najbogatijih savremenih umetnika sveta, Britancu Dejmijanu Herstu čija izložba u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine izaziva polemike. Koliko košta? Odgovor: Novo vreme, novi običaji. Ili – svako vreme nosi svoje breme. Ko je to rekao? Ne znam, ali važi ad infinitum… Ili – postoji li neko ko ne voli dodir svile?

B.K.

Foto: Jelena Gligorić

PROČITAJTE I: javni-prostor-u-gradu-kultura-koriscenjaprcanj-bogorodicin-hramkorzo-portal-novi-projekatdzulijan-barns-sum-vremenarazumeti-umetnost-novi-cikuls-predavanjasacuvajmo-savamalu-kao-deo-identiteta-grada

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *