Vikend priča sa “okusom mora, sa okusom soli”.

DSCN0318

Hoću da živim u ovoj kući u ribarskom mestu Fiskardo. Hoću da napišem knjigu u njoj. Reč po reč, stranu po stranu. Hoću da svako jutro pijem kafu na ovoj terasi i doručkujem vruće kroasane koje je ona spremila. Hoću da nemam nikakve veze sa sezonskim radnicima koji dolaze u Fiskardo preko leta i koji na pitanje koliko je stara ova kuća odgovaraju „It’s very old“. Hoću da mi niko ne priča čime se oni bave van sezone. Hoću da častim pivom vlasnika jednog labradora zato što zna da je kuća sagrađena 1915. i zato što mu se na licu vidi koliko mu je muka od turista. Hoću da pomažem ribarima u farbanju čamaca i krpljenu mreža. Hoću da mi majica na plavo-bele pruge smrdi na ribu. Hoću da budem ovde i u decembru, kada je hladno, depresivno i duva jak vetar. Hoću da ležem u pet ujutru i da se budim u podne. Hoću da me leti hlade ovi veliki, beli zidovi, a zimi da me greje kamin na drva. Hoću na ovoj terasi da naučim grčki, francuski, italijanski i španski jezik.

DSCN0313

Hoću da čitam Ljosu u originalu, da razumem o čemu pevaju Paolo Konte i Kristina Rosenvinge i da starom ribaru Tanasisu pričam o svom dedi bez prevodioca. Hoću da ovim motorićem odem u obližnju poštu po novi album Ričarda Holija kog sam naručio dve nedelje ranije. Hoću da ne znam šta se dešava van ostrva. Hoću da joj u jesen donesem fišek pun pečenog kestena i kada me pita odakle mi, samo da se zagonetno osmehnem. Hoću da me probudi njen poljubac i da mi šapne kako je čitala ono što sam prošle noći pisao i kako misli da nema potrebe za bilo kakvim lektorisanjem. Hoću da mi kaže da je srećna što je zaboravila život na kopnu. Hoću da mi kaže da je srećna. Hoću da me ovi snovi održavaju u životu i da mi i dalje govore kako ima smisla ustajati i nadati se, čak i kada živiš na kopnu, u ovoj nesrećnoj zemlji ludaka i šibicara.

Sve to hoću.

Vladimir Skočajić Skoča

https://www.facebook.com/kofer.ploca

PROČITAJTE I VIKEND PRIČE: 28-jul-1976pricavegetarijanski-cilitaslihdetepreljubnikporodicne-vezejedenje-ribe-u-osamilimbo-u-letnje-perioduo-pijenjuludo-drvo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *