Korzoportal počinje seriju vikend priča raznih autora. Prvi je – Rokai Karolj „Ludo drvo“.

platan03

Ludo drvo

Imao  sam nepunih 11  godina kad je otac odlučio  da posadi  nekoliko stabala na ulici ispred kuće na uglu. Otac, skroman čovek iz  nejasnog razloga donese neobičnu odluku da zasadi  platane. U selu su ga čudno gledali već i što nije zasadio stabla nekog voća, a pritom je prema njihovom neizrečenom mišljenju potrošio suviše novca za te sadnice čudne vrste – njima nepoznate platane. Otac je međutim mislio da  naziv platan savršeno odgovara stasitom drvetu glatke, srebrnkaste, na dodir baršunaste kore. I kad  je u gradu kupovao  sadnice slavodobitno je ustanovio da  ovaj naziv potiče direktno iz botaničkog registra. Bio je zadovoljan još i zato što je za seljane ostao ličnost – enigma. Njegova neobična narav kopkaće ih zauvek! Baš to je i želeo.

Zatim se otac setio detinjstva kad je kao malac švrljao po tada zamamnom parku obližnjeg dvorca. Tada je prvi put ugedao raskošno, stasito stablo koje je odisalo vanvremenskim spokojem i gracioznošću. Trebalo je da protekne dosta vremena dok od učitelja nije saznao ime tog  čudesnog drveta. Čudesno drvo, čudesnog imena. Rodila se doživotna ljubav. I, nekako, inateći se selu, želeo je na ulici da posadi baš – platane.

U sadnji mu je svojski pomagao sinčić (onaj s početka priče) koji se  trudio da redovno zaliva slabašna, lelujava drvca, iako to nikada nije zahtevao od  njega. Krajem prvog  leta  bilo je jasno da  su sve  mlade stablijke  uspešno prebrodile presađivanje. Otac je već  imao viziju raskošnih stabala. Avenija deset platana…

Te jeseni, na uglu gde su se susretale glavna ulica i ona što vodi ka nasipu, na blatnjavom drumu prevrnula su se zaprežna kola pretovarena drvima za loženje. Zaustavila su se tik uz  jednu  od mladih stabljika. Stabalce je  izdržalo udar, ali, videlo se – jedva. Naslućivalo se to i po neobičnom prelomu koji  se nazirao pod tananom korom. U nadi da će mlado drvo preživeti udar, postavljen mu je bagremov kolac kao oslonac, štaka.

Sledećeg proleća „drvo sa štakom” olistalo je ranije od drugih devet beba sadnica platana. Tako  se nastavilo u prolećima koja su se nizala. Otac  je nameravao da  nekom prilikom donese  drugu  sadnicu  kojom bi zamenio rugobu sa štakom, tim pre što se nalazila baš pred kapijom i ko zna šta se može pomisliti o stanarima kuće pred kojom je neko „drvo bogalj”! Zaboga! Ah, čaršija… Tih dana, sin je bez prestanka  molio oca da poštedi ranjeno drvo na  uglu. Dete je uspelo!

Već tokom idućeg proleća dogodilo se čudo. Spaseno beba drvo  olistalo je pre ostalih devet drveta, a u jesen se njegovo zeleno lišće najduže lelujalo u krošnji. Posle dve  godine nije se  razlikovalo ni po veličini, ni po raskoši od onih drugih devet  ispred  kuće. Tada je rugobna štaka pod njim uklonjena.

Mlado drvo se od krastavog žapca pretvorilo u princa! Još su trajale mrazne prolećne noći, a drvo na  uglu  već je krasila krošnja – zelena kruna. Mlatili su zloslutni novembarski vetrovi, a na platanu bi otpao tek po koji list… Tako je trajalo godinama. Ljudi u selu, kao svi na svetu uostalom, skloni obeležavanju onoga ko je drugačiji (neobičan?) drvetu su nadenuli ime –  Ludo drvo. Platan na uglu konačno je postao – Ludo  drvo

platan04

Ludo  drvo opčinjavalo je  prolaznike  ne  samo stasom nego i neobjašnjivom, mesečarskom, bludećom lepotom.

… Otac je odavno otputovao Nekud. Sin je za svoj šezdeseti rođendan kod stolara naručio da mu napravi klupu pod drvetom. Nije prošao dan da nije sedeo pod krošnjom Ludog drveta.

U selu se pojam Ludog drveta i misterije spojio sa nekom vrstom strepnje, kao i u slučaju suočavanja sa  svim  nepoznatim, neobičnim  stvarima ( u selu ili gradu, nema razlike!). Naročito kad se saznalo da u pregolemoj krošnji  žive čak –  dve  sove.  Ptice koje se pojavljuju noću bez ikakvog šuma. Prava noćna jeza! Ali to nije sve… S vremenom  je postalo javna tajna da  matorac na klupi razgovara s Ludim drvetom i da mu ono – odgovara!

Bez  obzira na to da li je to bila seoska legenda koja se prenosi s kolena na koleno, mnogi su pokušavali da preuzmu pelcer Ludog  drveta. Doći do takvih sadnica obezbedilo bi celebrity status jer bi ogromno drvo brzog rasta bio  siguran  izvor zarade. Trud  je bio uzaludan! Što god da su pokušali, ništa nije nicalo.

Ludo drvo bilo je jalovo. Definitivna presuda!

U selu se već proneo glas da seljani nisu dostojni da ih Ludo drvo dariva potomcima.

Sin onog oca s početka priče imao je  87 godina kad  je poslednji  put seo na klupu  pod Ludim drvetom. Preminuo je tiho, u snu.

Te  jeseni ni  jedan list nije pao s krošnje Ludog drveta na uglu dveju seoskih  ulica!

Zimi su najžešći vetrovi, list po list očupali krošnju Ludog  drveta. Listovi su se doimali kao da nisu sa Ovog sveta…

Na Ludom drvetu nikada više nije bilo listova Postalo je kostur drvo, spomenik svih platana, svih Ludih drveta planete. Ili Čoveka? Ko će ga znati!?

Sledeće jeseni, teškom mukom testeraša, mrtvo Ludo drvo je sasečeno. Pretvoreno je u grandioznu kubikažu ogreva. U pećima je, zatim, isijavalo ne toplotu, već – Toplinu. Plamen je buktao u spektru crveno-oranž- plavičasto žuto, a onda bi zaiskrila zelena (to je bila boja lista platana u novembru, kada je kod Običnog drveta list odavno postao oker boje u nedostatku sunčeve svetlosti). Buktala je vatra od Ludog drveta, iskrila je svetlost…

Sledećeg jutra peć je zjapila prazninom.

Od Ludog drveta ni pepela!

Rokai Karolj

Prevod sa mađarskog: Rokai Karolj

Foto: Kaća Lazukić Ljubinković

PROČITAJTE I : ivan-stevovic-uputstvo-za-putovanje-kroz-vreme-1ivan-stevovic-uputstvo-za-putovanje-kroz-vreme-2https://korzoportal.com/ivan-stevovic-uputstvo-za-putovanje-kroz-vreme-3

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *