Slikar Vaso Nikčević (Nikšić, 1964) proleće i leto 2019, zapamtiće i po dve samostalne izložbe – majska u Gradskoj galeriji Kotor, druga, julska, u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi, obe pod nazivom „Simbol u apstrakciji“. Dobitnik je Prve nagrade za slikarstvo „Petar Lubarda“ (1991). Dovoljno povoda da Ozrenka Radulović rečju i fotografijom zaviri u njegov atelje iz koga puca pogled na crnogorsko Primorje sinjeg Jadrana.

Vaso Nikčević

Iznad mora i pjeskovite plaže u Pržnu, strmim putem se stiže do prostora u kojem živi i radi akademski slikar Vaso Nikčević. Rođeni Nikšićanin, umjetnik koji je šumoviti, jarkozeleni i dubokocrveni predio centralne Crne Gore, toliko prisutan na njegovim pređašnjim slikama, čini se trajno zamjenio koloritom crnogorskog juga. Tu je pronašao bedem odbrane stvaralačkog trajanja.

I kada zakoračite u tu kulu, s prostranom terasom koja vam dopušta da ste iznad svih krovova gledajući more, okruženi slikama, osjetite „nepodnošljivu lakoću postojanja“, u ovom slučaju umjetničkog. Jer je sve u funkciji mogućih inspiracija. Rezultat prošlih su naslagane slike gdje je faktura, pored boje, dominantni element .

Istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević o slikarstvu Vasa Nikčevića –  Bojeni pigmenti, mermerni prah kao punilo, vodootporni drvofiks kao tutkalo, naneseni brzim, snažnim, gestualnim potezima četke, špahtli, brusilice (kojom struže i koriguje slojeve) formiraju gustu, reljefnu, ekspresivnu pulsirajuću materiju… Hromatska sazvučja bijele, plave, ružičaste, zelene, žute…kao i utisak da se „prizor “ nastavlja i van granica rama, nagovještavaju energiju isijavanja i, ili, praska, latentnu dramu raspada, posebno na velikim platnima…

Neke od arhetipskih praformi se često ponavljaju na Nikčevićevim slikama: krug- simbol cjelovitosti, savršenstva, jezgro – simbol suštine, prava/ dijagonala – simboli kretanja, puta, polumjesec – simbol astralnog, dok se „načinima formalizacije njegovih novih djela, iako su neki od njih eksperimentalni, očituje poštovanje klasične slikarske kulture (u najboljem značenju ovog pojma), zanatske perfekcije i izvođenja.“ (N.Nikčević). To smo sve mogli vidjeti ovog jula u Gradskoj galeriji Kotor.

Na izložbi u Modernoj galeriji u Budvi, Nikčević svoje stvaralaštvo, uz crteže upotpunjava i šarolikim instalacijama čija će realizacija ubuduće zasigurno postati još jedan simbol njegove lirske apstrakcije. Jer, kako je napisao istoričar umjetnosti  Ognjen RadulovićNije slučajno Vaso Nikčević dobitnik nagrade za slikarstvo koja nosi ime Petra Lubarde.  Nikčević je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi Živojina Turinskog. Izlagao je 25 puta samostalno i učestvovao na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnikje Prve nagrade za slikarstvo ,,Petar Lubarda’’, Beograd 1991. i Nagrade za slikarstvo Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore ,,Milunović, Stijović, Lubarda“,  Podgorica 1996. godine.

PROČITAJTE I: izlozba-savremeno-crnogorsko-likovno-stvaralastvo, gradska-galerija-fonticus-groznjan-narcis-od-portreta-do-pamfleta, tekst-u-fokusu-otvorena-vrata-savremenoj-umetnosti-u-galeriji-matice-srpske, foto-esej-italija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *