Spomen dom “Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi ima renomiranu galeriju pod čijim krovom izlažu poznati crnogorski umetnici, ali i oni koji tek stupaju na likovnu scenu obećavajući kvalitetno stvaralaštvo. Pred kraj leta (8. avgust – 19. septembar 2018) priređena je jedna iz ciklusa koja obuhvata savremeno crnogorsko likovno stvaralaštvo “Mali format – slike, crteži, objekti”. Selektor je Đorđije Bato Boljević. korzoportal na licu mesta

DSCN8556

Na kolektivnoj izložbi u Spomen domu “Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi, Stari grad, predstavljeno je dvadeset umetnika koji označavaju savremeno crnogorsko likovno stvaralaštvo.

DSCN8592Ivanka Vana Prelević, Ciklus „Zarobljeni pejzaži“, komb.tehnika, 28×33 cm

Sagledavanje likovnog stvaralaštva na nivou nacionalne kulture, bilo da se radi o njenom istorijskom razvoju ili praćenju savremenih dešavanja, zahtjevan je posao kojem se može prići s raznih aspekata. Ideja… je da se kroz kolektivnu izložbu prikažu dometi jednog broja savremenih crnogorskih likovnih stvaralaca i omogući publici da na jednom mjestu dotakne duh koji prožima domaću likovnu scenu današnjice…” (Katalog izložbe “Mali format – slike, crteži, objekti”, 2018)

DSCN8599Adin Rastoder, Miki, 2015, poliester, 40x20x30cm

“… Što se tiče koncepcije izložbe, ona je dijelom sažeta u njenom nazivu koji sugeriše manju formu radova čije su teme prezentovane kroz različita izražajna sredstva. Ono na čemu organizator takođe insistira u svih devet izdanja izložbe su visoki umjetnički kvaliteti, generacijska raznolikost, te izražena kreativnost i istraživački duh…” (Katalog izložbe “Mali format – slike, crteži, objekti”, 2018)

DSCN8590

Spomen dom “Stefan Mitrov Ljubiša” nalazi se u Starom gradu u Budvi, u kome je i rođen ovaj književnik i političar (1824-1878). Kamena zgrada je tipičan primer mediteranske arhitekture s početka 19. veka. U njoj se čuvaju artefakti i dokumenti koji svedoče o radu i delu Stefana Mitrova Ljubiše.

PROČITAJTE I: kako-se-bastini-savremena-umetnosti-kratak-vodic-kroz-postavku-identitetasavremena-galerija-zrenjanin-leto-sa-zbirkomsavremena-galerija-subotica-povodom-izlozbe-pop-art-i-odjecinatasa-teofilovic-svet-digitalne-umetnosti-i-animacije

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *