Dok niču uniformni tržni centri pod erkondišnom, kao povratna reakcija osnivaju se autentični prostori čiji su vlasnici oni koje žele da ponude kreativnost/individualnost. Njutnov zakon kaže da svaka loša promena ima pozitivnu reakciju. Beograd/ Summer in the City. Piše: Aleksandar Stanojlović.

A

Beograd se polako ali sigurno profiliše u globalnom poretku u kome su bogati bogatiji, bahati bahatiji, tako su i urbani još urbaniji, a tupavi sve tupaviji. Pred našim očima svet se menja, ali svaka loša promena po Njutnovom zakonu ima pozitivnu reakciju. Po toj liniji, svaki novi tržni centar uzrokuje otvaranje deset novih preslatkih radnjica u centru grada. Ne pamtim da je bilo više ličnih inicijativa mladih, pametnih i kreativnih ljudi, kao odgovor na uniformnost, globalizaciju i stereotipe savremenog doba. Beograd pronalazi svoj duh oličen u krojačkim buticima, konceptualnim radnjama, jedinstvenim kafeima, vintidž šopovima, prodavnicama vinila, specijalizovanim galerijama, prigodno dizajniranim ćevabdžinicama, ošterijama, vinarijama, kafeterijama. Turista u gradu je sve više, ova ponuda jeste namenjena finim, pametnim gostima grada, ali je prvenstveno okrenuta  Beograđanima koji beže iz „okupirane“ Knez Mihailove i Skadarlije, koji su samo nekoliko puta ušli u šoping mol i doživljavaju Beograd kao mediteranski grad.

B Cumicevo sokace

Čumićevo sokače

Ima već dosta vremena, da su se robne kuće i drugi komercijalni sadržaji iselili iz centra Beograda na periferiju, gde su lako dostupni za dolazak autom. Posle kraće krize ekonomije i poslovnog prostora, centar se promenio, ponuda je potpuno drugačija. Jeste skupo, ali je jedinstveno. Ima svega i svačega, ali samo in situ je ekstra, unikatno. Ponudu robe i usluga prate pažljivo dizajnirani logotipi firmi, reklama, vrećica/kesa. Autori prilično favorizuju ćirilicu, ne stide je se kao veliki broj naših poslovnih malograđana, već je kroz zanimljiva grafička rešenja vizuelno obogaćuju. Veliku robnu kuću Beograd (Nama) u Knez Mihailovoj zaposela je pijaca džidžabidža, bužuterije i nakita. Pravo čudo se dogodilo u Čumićevom sokačetu, koji se od legla sumnjive robe i morala iz 90-ih godina preobukao u dizajn-distrikt sa raznovrsnom ponudom malih home-made radnji. Otvorili su ih mladi, kreativni ljudi koji su u centru grada, nadomak Terazija i Trga republike, za malu kiriju mogli su da otvore sopstvene prostore u kojima mogu da rade i prodaju svoje proizvode. Mnogi od njih su udruženi počeli biznis.

C Kralja Petra

Ulica kralja Petra

„Yugochic“ je romantično žensko carstvo krpica, perli i šljokica, u duhu 60-ih godina kada su Beograd obeleževali Beba Lončar, Lola Novaković, Đorđe Marjanović…

„IMI Concept Store“ nudi unikatne modele modnih proizvoda, nakita, kožnih torbi i pratećih asesoara četvoro veoma kreativnih stvaralaca. „Atippi“ okuplja dizajnere i modne kreatore i koji svoje prodajno mesto imaju u zanimljivom prostoru u Čumićevom distriktu. „Galerija 1250“, specijalizovana za nakit, unikatnu keramiku i skulpturu, vodi je šestoro umetnika ujedinjenjih u ideji da svojim neobičnim proizvodima oplemene životni i radni prostor svojih kupaca. „Simona“, prodajno mesto renomirane kuće St. George, u kome se mogu naći revijalni i unikatni modeli akademski obrazovanih modnih dizajnera i veliki izbor vunice, dugmića i drugih odevnih komponenti. „Marija Handmade“ je modna umetnička radionica čiji je prepoznatljiv izraz u finom spoju našeg etnološkog nasleđa, folklornih motiva i savremene interpretacije tradicije, u veoma prijatnom enterijeru.

Ako posmatramo Beograd u centru, pored Čumićevog distrikta, najveća koncentracija ovakvih mesta je u delovima grada naslonjenim na Kalemegdan, u najstarijim ulicama na Dorćolu i oko Varoš kapije. Ulica kralja Petra i na dunavskoj i na savskoj padini postala je potpuno fensi. Njenu čast od ranije brani kultni studio za nameštaj i kućnu dekoraciju „Domino“, kome su se pridružili konceptualne perjanice Beograda „Supermarket“ i „Koncept 45.0“. Utisak kvari novosagrađeni megalomanski tržni centar, ali on je u Knez Mihailovoj, a u našoj priči imperativ je ne biti u komercijalizovanoj Knez Mihailovoj, već skrajnut  u mirnoj ulici, u skrivenom prolazu. Treba se potruditi da pronađeš TO mesto.

D Dorcol

Dorćol

„Makadam“ je kafić i prodavnica sa raznovrsnom ponudom pića, hrane, suvenira, predmeta ručne izrade koja je isključivo domaćeg srpskog porekla. Ovo mesto je ovog leta mrtvo jer je svuda okolo gradilište, ali će ponovo zasijati na jesen, kao sjajna ponuda obnovljenog Kosančićevog venca.“Šmizla“, čuveni beogradski vintage brend, prava šoping avantura na Vračaru i u Zmaja od Noćaja. Zanimljivu celinu čine „Arts&Crafts“ za projektovanje i proizvodnju nameštaja i susedno „Mestašce“, kreativni kutak za fino društvance, otvoreni prostor za druženje dece i odraslih.“Lejla“, kafić, nekada u Kralja Petra, danas na ćošku Jevremove i Cara Uroša, u kome se muzika pušta sa gramofona i gde se mogu kupiti gramofonske ploče. „Jane Doe“ je vintage radnja u Kapetan Mišinoj ulici koja nudi krpice, nakit i predmete kućne dekoracije. Obavezno mesto na dorćolskom itinereru malih i zanimljivih radnjica. „Blatobran“ je galerija specijalizovana za umetničku keramiku, koja izlaže i prodaje unekatne radove umetnika koji rade sa ovim nežnim materijalom. Nalazi su u Jevremovoj ulici, jednoj od najlepših ulica u centru Beograda, koja s proleća na jedan dan postaje Ulica susreta. „Anđelković“ šeširdžijska radnja i modni brend „Tutu Handmade Hats“ ujedinjeni vode fantastičnu radnjicu jedinstvenih kapa i šešira u pasažu između Knez Mihailove i Čika Ljubine ulice.

E Palilula Palilula

„Šlic“, prodavnica cipela i drugih proizvoda od kože i drugih materijala u Palmotićevoj ulici. Jedna od prvih dizajnerskih radnji u Beogradu i dugo prisutan brend koji često menja kolekcije, što privlači ljude da često svrate i vide šta ima novoga. „Kolaps“ u Svetogorskoj, nudi autorske modne kolekcije namenjene ženama sa visokim standardima. „Zanat“, nekada na Kopitarevoj gradini, danas po yard-buvljacima, nudi umetnički repariranu odeću i nameštaj i ručno rađene reciklirane predmete.

Radnjice, kafići, restorančići, otvaraju se/ zatvaraju, sele se, scena je živahna. Verovatno je da neko od pomenutih mesta više ne postoji, da se preselilo u jeftiniji deo grada, ili u neki mirniji deo sveta. I da se podsetimo: Beograd je 19. juna 2015. Bio mesto gde se održala City Design and Vintage Night. Sve radnjice u ovoj mreži su bile otvorene do kasno u noć, zabava zagarantovana. Lepo bi bilo ako bi se neko ponovo aktivirao i organizovao ovakav događaj.

 Živo je ovog leta

Trideset u hladu, leto je u gradu

Hot town, Summer in the City

Djevojke u ljetnjim haljinama volim

Summertime and the living is easy

Da si Brižit Bardo, ne bi mi prijala sad, na trideset šest stepeni želim hlad.

PROČITAJTE I: istra-inspirit-ozivljavanja-povijesnih-dogadaja,  zlozba-nina-todorovic-mapiranje-dekonstrukcijeosijek-tvrda-gradovi-tvrdaverelja-ivanic-arhitektura-u-objektivustolice-gde-cemo-da-sednemotrstdamir-zlatar-frey-podite-nekome-u-susretfoto-esej-italija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *