U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, održava se izložba „Petar Lubarda 1907–1974–2017“. Prethodno je gostovala u Dvorcu Petrovića Centra savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici u avgustu. Izložba predstavlja deo zajedničkog projekta u kome su Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Kuća legata iz Beograda, a osmišljena je povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika. Korzoportal na licu mesta.

DSCN5706

Postavka u Novom Sadu obuhvata 31 delo iz dva legata, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda, kao i slike iz Umetničke Zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske i iz privatne kolekcije. Na otvaranju izložbe u Spomen – zbirci Pavla Beljanskog upravnica Jasna Jovanov rekla je da se „ovom izložbom obeležava 110 godina od rođenja Petra Lubarde. On je imao zanimljivu i bogatu vezu sa Pavlom Beljanskim, pa nije neočekivano što je naša Spomen – zbirka organizovala izložbu“.

DSCN5696

Autorke izložbe su Dina Pavić, Gordana Krstić Faj i Milana Kvas koja ističe važnost prikazane arhivske građe koja se odnosi na život i stvaralaštvo Petra Lubarde: „Polazište je bilo da se napravi kontekstualizacija umetničkih dela i dokumentarne građe. Pavle Beljanski je za Spomen – zbirku nabavio devet Lubardinih dela između dva svetska rata, ali je takođe poklonio i Lubardina pisma koja su značajna kako bi se pratila Lubardina umetnička kretanja kao i diplomatska kretanja samog Pavla Beljanskog, te da se vidi način kako je Lubarda stvarao, gde je izlagao. Istraživačkim radom pronađeno je mnogo dokumenata koji se odnose na njegove izložbe,  poput one prve samostalne u Rimu 1929“.

DSCN5700

Kao paralela u kontekstu povezivanja osnovne ideje o prijateljstvu Pavla Beljanskog i umetnika, iz kolekcije posebno mesto zauzimaju dva dela Milana Konjovića – „U slavu Lubardi“ iz somborske Galerije „Milan Konjović“ i slika „Bačka“ iz Spomen-zbirke sa posvetom „Slava P. Beljanskom“ koje je Konjović naslikao povodom smrti dvojice prijatelja, velikog slikara i kolekcionara. Prikazana je i bogata arhivska građa na dokumentarnim panoima postavke među kojima su i dokumenti koji su prvi put izloženi.

DSCN5697

Izložbu prati katalog u kome je i tekst Gordane Krstić FajPetar Lubarda u svetlu pariskih izvora“ gde pominje i izložbu iz 1939. u Parizu kada je nastupila grupa jugoslovenskih umetnika. Tada je otkupljena Lubardina slika „Pejsaž“ („Žabljak na Skadarskom jezeru“) za Muzej nacionalne moderne umetnosti u Parizu.

DSCN5702

Izložba „Petar Lubarda 1907–1974–2017“ obuhvata i regionalni Naučni skup posvećen Petru Lubardi (1907–1974) čiji domaćin će biti Spomen-zbirka pavla Beljanskog“ 19. oktobra. Različiti pristupi stručnjaka iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Srbije pružiće sveobuhvatnije sagledavanje života i dela Petra Lubarde sa umetničkog, istorijskog i kulturološkog aspekta, uključujući i teme povezane sa Lubardinim opusom, a to su legatorstvo, zaštita i očuvanje kulturne baštine.

DSCN5708

Posle Novog Sada izložba „Petar Lubarda 1907–1974–2017“  biće predstavljena i beogradskoj publici u Kući legata.

PROČITAJTE I: izlozba-petar-lubarda-1907-1974-2017-u-podgoricilubarda-fantasticna-zverzbirka-savremene-galerije-zrenjaninizlozba-jedne-slike-secanje-na-novosadsku-raciju-slikara-bogdana-suputa,

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *