I tužne godišnjice mogu biti prilika da se na dostojan, drugačiji način podsetimo na one kojih više nema. U Spomen zbirci Pavla Beljanskog povodom godišnjice Novosadske racije i Međunarodnog dana holokausta priređena je kamerna izložba jedne slike, autora Bogdana Šuputa (rođen 1914) koji je imao 27 godina kada je ubijen u fašističkom, januarskom pogromu 1942, takoreći ispred svoje kuće u Novom Sadu, na obali Dunava. Novosadski Štrand bio je mesto stradanja više od hiljade Novosađana, a jedno od Šuputovih dela, akvarel,  je baš ta plaža – Štrand zimi (1935).

Bogdan Suput

 Izložena slika „Štrand zimi“

 Bogdan Šuput već je u mladosti bio viđen kao talentovan slikar. Školovao se u Beogradu, povremeno je boravio u Parizu,1939. dobio je prestižnu nagradu lista Politike za najbolju umetničku sliku na Jesenjoj izložbi u Beogradu. Bio je član grupe mladih slikara Desetorica u kojoj su bili i Cuca Sokić, Milivoje Nikolajević, Aleksa Čelebonović, Nikola Graovac…

 

Ovom kamernom postavkom ujedno će biti obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta (27. januar). Među žtvama su bili i mnogi poznati umetnici. Posle izbijanja Drugog svetskog rata Petar Lubarda, Ivan Radović, Veljko Stanojević, Dušan Vlajić, Pavle Vasić i drugi, dospeli su u zarobljeništvo. Milica Zorić, Risto Stijović, Aleksandar Deroko u logor na Banjici, a Erih Šlomović na Sajmište. Ne zna se sa sigurnošću mesto njegovog pogubljenja, a službeno je proglašen mrtvim 1943. godine. Prilikom bombardovanja Beograda gine Milica Bešević, Bora Baruh streljan je u Jajincima 1942. godine, a iste godine ubijeni su – Sava Šumanović u Sremskoj Mitrovici, Nikola Mihajlović i Bogdan Šuput, u Novom Sadu. Drugi od trojice nastradalih članova grupe Desetorica, Jurica Ribar gine 1943. godine, a Dušan Vlajić 1945. umire od posledica bolesti dobijene u zarobljeništvu. Kosta Hakman odveden je 1941. u logor u Dortmundu. U Beograd je vraćen 1944. kao težak bolesnik i nikad se nije oporavio. Uprkos tragičnim posledicama rata i stradanju, ovi umetnici iza sebe su ostavili značajan trag u istoriji moderne umetnosti prve polovine XX veka. (Tekst Spomen zbirke Pavla Beljanskog povodom otvaranja izložbe 21. januara 2015)

Novosadski književnik Laslo Blašković napisao je roman Mrtva priroda sa satom o sudbini i umetnosti  Bogdana Šuputa, pripadniku srpskog slikarskog modernizma.

 lihttp://www.pavle-beljanski.museum/ovih-dana-strana

http://sh.wikipedia.org/wiki/Bogdan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *