U novosadskoj knjižari Bulevar Books završen je trodnevni književni festival savremenih autora SOFA (7 – 9. jun 2024) na kome se po sedmi put predstavlja savremene prozno i poetsko stvaralaštvo u regionu. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković

Foto: Manja Holodkov

Kada se kaže Bulevar Books, prateća sintagma u nazivu je “knjižara koja svira”. U skladu sa konceptom koji obuhvata prodaju knjiga, organizovanje književnih susreta i “lajv” koncerata, pre sedam godina trojka Milan Tripković, Srđan Đurđević i Vitomirka Vita Trebovac osmislili su junski književni festival savremenih autora SOFA koji se odigrava ispred knjižare, pod svetlošću lampi i ulične rasvete (ako ne padne kiša, kada se događaj seli u knjižaru). Tepih je pozornica na kojoj se smenjuju moderatori i gosti. “Tokom godine imamo sijaset književnih razgovora, pa nam je ideja bila da organizujemo završni događaj koji bi označio kraj sezeone i trajao nekoliko dana. U početku je bio i muzički, posle smo muziku izostavili, ali su nam gosti sad i kantautori.” kaže za korzoportal Milan Tripković dodajući da “težimo da uvek pozovemo i pisce iz regiona. Jednom su čak prevagnuli. Ove godine nam je gost dobitnik NIN-ove nagrade Stevo Grabovac. Imali smo na umu i Jergovića, ali nije mogao da se uklopi u ove datume. Biće prilike”.

Ove godine na SOFA tepihu prve večeri sedele su mlade snage naše književnosti, objavljivani, nagrađivani Katarina Mitrović, Nađa Petrović i Filip Grujić (bez moderatora), Zoran Kostić Cane koga je “propitivao” profesor, akademik Zoran Paunović, Petar Janjatović, uz moderatorku Ivanu Ljubinković, Stevo Grabovac, moderirala je Tamara Srijemac, Bojan Krivokapić uz moderatora Milana Tripkovića i Vukašin Milićević, razgovor je moderirala profesorka Vladislava Gordić-Petković.

Književno/autorski festival SOFA izdvaja se ne samo zbog gostiju iz regiona, već i zbog moderatora koji nisu isključivo književni kritičari/teoretičari. Recimo, razgovor sa Canetom iz “Partibrejkersa” bio je prema rečima Tripkovića “vruć krompir, a Zoran Paunović ga je sjajno vodio, pa je Cane zaplovio u okean svoje inspiracije, uživao je i on, i publika. Bilo je to sjajno veče”.

Šta su rekli gosti na književnom/autorskom festival SOFA Stevo Grabovac: „Sa svakom knjigom krećem od početka, bez onoga što sam prethodno pisao“, Bojan Krivokapić: “Ne bih pisao ovaj roman da me nije usrećio proces pisanja“, Vukašin Milićević: “Knjiga nije autobiografija, ali građa od koje je nastala jeste biografska i doživljavam je kao svojevrnu rekapitulaciju, zabio sam zastavicu i nema nazad”, Petar Janjatović: “Jako je mali broj rok muzičara ostario, jedva da su do punoletstva stigli. Radujem se da ne starim sa njima. Zoran Kostić Cane: “Život daje povod da se napiše neka istina o njemu i skupilo se, svi ti stihovi traže svoje saputnike”. A Katarina Mitrović, Nađa Petrović i Filip Grujić širili su energiju onih koji književnom rečju osvajaju prostor, sami sebe su moderirali.  

Milan Trpković o projektu SOFA – “Ovo nije isključivo književni festival, moglo bi se reći da je autorski, tako da nam je sada bio gost Petar Janjatović čija je ‘Yu rok enciklopedija’ doživela peto izdanje ove godine. Prošle godine on je moderirao razgovor sa Pecom Popovićem koji je objavio nekoliko knjiga, a dugo nije bio u Novom Sadu. Ove godine je sa nama Cane iz ‘Partibrejkersa’ koji je objavio prvu zbirku pesama, pa nam se predstavio u novom svetlu”.

Novosadska knjižara Bulevar Books oaza je, druga kuća onih koji ne samo da vole knjigu i muziku, već traže mesto za razgovor ravnopravnih, ne nužno istomišljenika. I to je baza svih prethodnih (i budućih) godina na kojoj se formira nova “družina” za koju Milan Tripković kaže “da žele da dobiju nešto, i vraćaju se sa mišlju da će dobiti kulturni sadržaj, da nisu usamljeni, da imaju sa kim da razgovaraju. Baštinimo iskustvo iz prethodnih godina i nastavljamo na tom tragu”.

Milan Tripković, Srđan Đurđević

Nedavni neprijatan noćni događaj kada je mladi delikvent opljačkao knjižare Bulevar Books potvrdio je koliko ih Novosađani vole. “Zbog naše nonšalancije, gluposti, bili smo orobljeni za značajnu sumu novca i pošto nije bilo drugog načina da saniramo gubitak, pozvali smo sugrađane da kupuju u našoj knjižari. Odaziv je bio neverovatan, povratna energija dirljiva. Zatim su Daško i Mlađa organizovali specijalno donatorsko veče sa svojim „Čabareom“. Da, prepoznajemo da ljudi knjižaru doživljavaju kao svoju, da vole ovo mesto. To je uzajamno osećanje”, reći će Milan Trpković (autor romana koji je bio u selekciji za NIN-ovu nagradu, prim. korzoportal) dok se prihvata usisivača. SOFA je završena, sutra je novi radni dan u Bulevar Books – knjižari koja svira.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *