U izložbenom prostoru Turističke organizacije Grada Novi Sad predstavljena je publikacija uz prateću izložbu autora arhitekte Aleksandra Stanojlovića (21. maj 2024), pod zajedničkim nazivom „Tramvajem i železnicom kroz Novi Sad“ (TONS, 2024). korzoportal

Višedecenijski istraživač istorijskih saobraćajnih šinskih sistema u regionu, arhitekta Aleksandar Stanojlović napisao je novu publikaciju  „Tramvajem i železnicom kroz Novi Sad“ s podnaslovom „Turistički vodič za ljubitelje starih gradova, šinskih i saobraćajnih sistema, pešačenja i biciklizma“. U svom prepoznatljivom stilu koji uključuje pisanu reč, zatim njegove savremeno dizajnirane mape, fotografije, zatim fotografije na koje docrtava elemente o kojima piše, ili pravi kolaže od fotografija na kojima su uklonjeni ili porušeni artefakti grada, uspeo je budućem čitaocu kao na dlanu da predstavi istorijat tramvajskog saobraćaja u Novom Sadu.

Prezentacija, direktor TONS-a Branislav Knežević, Aleksandar Stanojlović

Aleksandar Stanojlović o svojoj novoj publikaciji – “Tramvajska kola, lokomotive i železnički vagoni već dugo ne voze ulicama Novog Sada, kroz centar, pored Limana i kroz Tvrđavu. Na linijama nekadašnjih tramvajskih i železničkih šina, danas su saobraćajne trake širokih bulevara, popločana šetališta starog gradskog jezgra ili zaboravljeni tunel koji čeka pogodan trenutak da oživi. Kao sećanje na vremena kada je Novi Sad drugačije živeo, disao i kada je njegovo srce kucalo u drugačijem ritmu, Novosađanima i gostima grada nudimo ovaj alternativni tematski turistički vodič kojim negujemo sećanje na ondašnje šinske sisteme. Namera nam je da prikažemo da su ulice i trgovi po kojima su tramvaji i vozovi u prošlosti saobraćali, danas turističke maršrute sa glavnim turističkim znamenitostima”.

Čitajući „Turistički vodič za ljubitelje starih gradova, šinskih i saobraćajnih sistema, pešačenja i biciklizma“ virtuelno se možete provozati sada nepostojećim tramvajskim linijama u Novom Sadu: Trg slobode, Zmaj Jovina – Dunavska – Pristanište, Pašićeva – Temerinska – Kanal,  Jevrejska – Futoška, Kralja Aleksandra – Železnička. Ovi toponimi ostaju zauvek, iako se zvono tramvaja ne oglašava odavno. Tako je bilo i u Subotici, i u Dubrovniku. Osijek je odoleo modernizaciji i zadržao tramvaje.

„Turistički vodič za ljubitelje starih gradova, šinskih i saobraćajnih sistema, pešačenja i biciklizma“ vodi nas u prošlost od kraja 19. veka do šezdesetih godina dvadesetog, kada su železnice bile glavni nosioci međugradskog, a tramvaji gradskog saobraćaja. Bilo je to vreme kada se u Novom Sadu mogao čuti srpski, mađarski, nemački, jermenski, slovački, rumunski i jidiš, kada su podizani pravoslavni, rimokatolički, grkokatolički, protestantski i jevrejski hramovi, kada su se na ulicama mogli sresti značajni političari, umetnici, književnici i naučnici.

Danas Novi Sad možemo obilaziti pešice, biciklom, lađom, vozom, automobilom, ali ovo je pričao o njegovim nekadašnjim tramvajima, ali i železničkim prugama na trasi Bulevar Evrope – Liman, staroj železničkoj stanici na Grbavici, Maloj letnjoj železnica “Trčika”. Ovo je takođe priča o građanskom duhu Novog Sada, o njegovom evropskom značaju i lokalnom patriotizmu. Prema rečima Aleksandra Stanojlovića, u radu na ovoj publikaciji “vodili su nas duh, poetika i senzibilitet poznatih Novosađana i Novosađanki, naših savremenika poput Aleksandra Tišme, Slobodana Tišme, Lasla Vegela, Aleksandre Vrebalov, Katalin Ladik, Želimira Žilnika, Đorđa Balaševića. Bogati i slojeviti gradovi omogućuju nam da ih doživimo na različite načine. Novi Sad je jedan od tih gradova, a ovo je jedno od viđenja”.

Izložba je otvorena do 19. juna u prostoru TONS-a na Trgu Slobode.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *