U Savremenoj galeriji Subotica (5. april 2024) predstavljena je knjiga „Klizišta Dada – Fragmenti iz života Šandora Čusoa“ (Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“, 2023) čiji je autor multimedijalni umetnik Balint Sombati (Subotica, 1969) koji živi i stvara u Budimpešti. Prevod sa mađarskog: Gabriela Bratić. Korzoportal

Balint Sombati je autor šest knjiga, ova „Klizišta Dada – Fragmenti iz života Šandora Čusoa“ prva je prevedena na srpski jezik. Urednik Mirko Sebić znao je za ovaj tekst koji je u nastavcima objavljivan u jednom od „Forumovih“ izdanja u Novom Sadu, pre nego što će biti objavljen kao roman u Budumpešti. Na promociji u Savremenoj galeriji Subotica naveo je da je misija Kultirnog centra Vojvodina „Miloš Crnjanski“ da propituje aktuelnu savremenu umetnost na ovim prostorima pojašnjavajući da je knjiga „vrsta pikarskog romana, svojevrsna autorefleksija, ne nužno direktna i može se čitati fragmentarno“.

M.Sebić, Balint S, N. Tonković

Autor knjige „Klizišta Dada – Fragmenti iz života Šandora Čusoa“ Balint Sombati o svojevrsnoj fikciji, istraživanju Dade u liku svog alterega –  „Pokušao sam zamisliti kako je to moglo da se desi u Parizu. Ali to nije dovoljno. Moraš imati neko umetničko iskustvo da bi razumeo da povezeš činjenice i fantaziju, karikiram, unosim humor, ironiju. Cela priča je apsurdna, ali je mogla da se desi baš kako se i desila. Na kraju, glavni junak se vraća u svoje selo ogorčen od onoga što je iskusio u Parizu. Pomislio sam da napišem nastavak. Nastavak bi mogao da Čusov koji je osvetnik dolazi u Beograd kod Micića (Ljubomir Micić, jedan od autora manifesta zenitizma, prim. korzoportal), antievropejca, i onda oni naprave sporazum da se zajedno bore protiv Zapadne Evrope“.

Istoričarka umetnosti Nela Tonković, moderatorka na predstavljanju knjige Balinta Sombatija „Klizišta Dada – Fragmenti iz života Šandora Čusoa“ u Savremenoj galeriji Subotica „Nisu samo zgrade naši spomenici kulture, spomenici kulture su i ljudi. Imam čast da razgovaram sa dvojicom takvih sa naše scene. Donekle sam kumovala da se ova knjiga pojavi. Balint mi je rekao za Sebićevu ideju da se nešto njegovo prevede na srpski jezik i da bi to bili eseji o umetnosti, a ja sam znala da postoji roman „Klizišta Dada – Fragmenti iz života Šandora Čusoa“ i predložila da se objavi kako bi se javnost upoznala sa Balentijevim delom kao spisatelja“.    

Balint Sombati

Balint Sombati istaknuti je predstavnik nove umetničke prakse u Jugoslaviji i jedan od osnivača konceptualne umetničke grupe Bosch+Bosch (1969 – 1976) u Subotici. Njegovo polje delovanja su performansi, prostorne instalacije, pisanje… Od 2000. živi u Budimpešti. Dobitnik je nagrada “Lajos Kassák” za književni rad  (Pariz, 1989), “Sava Šumanović” za likovnu umetnost (2007),  “Politikine nagrade za najbolju izložbu u Srbiji” 2014, Viteškog krsta − državnog odlikovanja Mađarske za doprinos savremenoj umetničkoj sceni 2018.  

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *