Narodno pozorište Sombor novom predstavom „Izuzeti“ o krađi beba, daje prostor tematizaciji šire priče o korpuciji i (ne)moralu u našem društvu. Tekst Đorđa Petrovića režirala je Mia Knežević. Foto: Milan Đurđević. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković. Korzoportal

Rediteljka Mia Knežević za korzoportal o nastanku predstave – „Tekst je na neki način nastao mojom inicijativom. Sa dramaturgom i dramskim piscem Đorđem Petrovićem često razgovaram, delimo misli i osećanja o društvenim, antropološkim, psihološkim problemima oko nas, i ono što nas najviše tišti počinjemo da istražujemo. Ovu priču počeli smo 2017. kada su nastali i njegovi prvi sinopsisi. Zatim je počela korona, pa smo sve stavili ad akta, da ne bismo dovodili u pitanju lekarsku struku i etiku, jer nas taj aspekt nije zanimao. U našem fokusu je bio aspekt ljudske psihologije, sklonost ka korupciji i to što čovek lako može da upadne u taj vrtlog, naročito kada je mlad, a to je u predstavi naš mladi docent lekar. Kada smo mladi i treba da gradimo integritet, podložni smo manipulacijama, jer je sistem tako skrojen”.

Priča drame “Izgubljeni” je višeslojna u kojoj se prepliću dva toka radnje. Drama počinje u 2018. godini kada se u bolnici sretnu dve majke, jednoj je sin povređen u saobraćajnoj nesreći i pitanje je da li će preživeti, druga majka čeka donora koštane srži za svog sina i misli da bi donor mogao biti taj teško povređen mladić.  Onda se drama seli u 1995. kada se prati lanac trgovine bebama i tu priču slušamo iz vizure mladog lekara koji je učestvovao u tom lancu krađa, a toga nije bio svestan.

Mia Knežević je rediteljka iza koje je deset godina rada u pozorištima širom Srbije. Njena predstava “Kafa i cigarete – pozdrav iz Beograda” u Ateljeu 212 doživela je stoto izvođenje, a sudeći po uvek punoj sali biće ih još. Ona ističe da je interesuje svakodnevica “volim da posmatram život kao satkanost od malih, običnih stvari koje se na sceni ili u filmu preskaču. Kao što je rekao Džarmuš, one ostaju u rezu. Meni je to scenski uzbudljivo“.

Mia Knežević (lična arhiva)

Od diplomske predstave na novosadskoj Akademiji umetnosti 2013. godine (“Nebeski odred”, Đorđe Lebović/Aleksandar Obrenović) Mia Knežević iz klase Nikite Milivojevića nastavlja rediteljski suptilno da obrađuje teme koje u srž pogađaju devijacije u društvu. Svoj rediteljski postupak tumači da voli “sitni psihološki realizam, uzbudljive su mi na prvi pogled neuhvatljive,  jednostavne životne stvari. Ali sa druge strane volim da istaknem društvenu zaoštrenost, pitanja koja se odnose na političku prirodu društvo, s tim što sebe ne doživljam da stvaram političko pozorište. Jeste angažovano, pa u tom smislu i jeste političko”.

Mia Knežević zadovoljna je rediteljskim radom u Narodnom pozorištu Sombor na predstavi “Izuzeti”, izdvaja ih kao jedno od njenih najdragocenijih rediteljskih iskustava – “Veliki su profesionalci, posvećeni poslu, odmereni, prihvatili su me s punim poverenjem. Rad sa Somborcima bio mi je dragoceno iskustvo, zadovoljstvo, i profesionalno i lično”.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *