U Galeriji Ogranka SANU u Novom Sadu otvorena je izložba „Dela Milivoja Nikolajevića“ (18. april 2024), koju je priredio akademski slikar Branislav Petrić. Korzoportal

Milivoj Nikolajević (1912 – 1988) slikar, bio je dugogodišnji upravnik Galerije Matice srpske, između ostalog i jedan od inicijatora za osnivanje novosadske Akademije umetnosti. Izložba „Dela Milivoja Nikolajevića“ u Galeriji Ogranka SANU u Novom Sadu, prema ideji kustosa Branislava Petrića prvi je deo Nikolajevićevog opusa, a nastavak iz privatnih zbirki, pod nazivom „Put jedne intimnosti“ održaće se već 22. aprila (2024), povodom pola veka postojanja Akademije umetnosti Novi Sad u novom galerijskom prostoru Akademije na Bulevaru Mihajla Pupina, 20.

Zoran Paunović, Branislav Petrić

Na otvaranju izložbe „Dela Milivoja Nikolajevića“, Branislav Petrić izdvojio je dva perioda u Nikolajevićevom likovnom stvaralaštvu – „ Prvi je do kraja pedesetih godina (20. veka, prim.korzoportal), u drugom koji sledi napravio je radikalnu promenu i počeo da slika granje u vodi. Smatram da je tada, kao ljubitelj prirode i posmatrač, počeo da je analizira, nije se zaustavljao samo na opisu. Tako postiže novu likovnost opšteg značaja, mogla bi se porediti sa naučnom“.

Branislav Petrić, kustos ove i naredne izložbe Milivoja Nikolajevića, imao je sticajem privatnih okolnosti direktan kontakt sa ovim slikarem i još kao student bio je na otvaranju njegove samostalne izložbe u Beogradu u „Cvijeti Zuzorić“ kada je snimio intervju. Kasetu je u narednim decenijama izgubio, ali sećanje na Nikolajevićeve reči ostale su neizbrisive u sećanju. Stoga je u katalogu izložbe „Dela Milivoja Nikolajevića“ u Galeriji Ogranka SANU u Novom Sadu objavio tekst „Sećanje na intervju“ u kome razgovaraju Student (Petrić) i profesor (Nikolajević).

„Student: Profesore, kažu za vas da ste pre svega crtač i grafičar, a tek onda slikar, odnosno kolorista.

Milivoj Nikolajević: To nije tačno. Količina i intenzitet boja na jednoj slici ne garantuju da ste kolorista. Boje mogu biti jake, ali isto tako mogu biti i blage, transparente, prigušene i tek vidljive. Mnogo je bitnije kakav je njihov odnos. U mom slučaju najčešće se radi o harmoničnom odnosu u blagim nijansama. Isto tako se trudim da svaka slika ima svoj poseban harmonijski ključ. Ima slikara, i to vrlo poznatih koje smatraju koloristima, a sve slike su im kao jedna…“

Pasteli

Kustos Nikolajevićeve obe novosadske izložbe (jedna je otvorena, druga se otvara 22. aprila) Branislav Petrić, sticajem pomenutih privatnih veza sa Milivojem Nikolajevićem ponekad je bio u slikarevom ateljeu – „U ateljeu je imao desetak radova, pratio je svoje raspoloženje od čega je zavisilo kom radu bi se posvetio. Ne samo što je bio majstor crtanja i slikanja, već je bio majstor da prenese svoja suptilna osećanja. Njegovo slikarstvo je intimno, osetljivo, nenametljivo i zato u svom vremenu možda nije dobio mesto koje je, po meni, zaslužio. Nije radio ulja, radio je pastele i ova dva na izložbi su najveća koja je iznedrio. Druga Nikolajevićeva vrednost je čistoća izraza, jednostavnost koja pleni. Imao je ne samo urođenu eleganciju gospodina, već eleganciju u stvaralačkom izrazu po kojoj do danas prepoznajemo njegovo likovno delo“.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *