Povodom obeležavanja pedeset godina Akademije umetnosti Novi Sad u njenoj Galeriji na Bulevaru Mihajla Pupina, broj 20,  otvoren je drugi deo izložbe Milivoja Nikolajevića čiji je kustos isti kao prethodne, akademski slikar Branislav Petrić. Novu izložbu nazvao je „Put jedne intimnosti“ (22. april 2024). Domaćin je bio dekan Siniša Bokan. Korzoportal

Kustos Branislav Petrić dvema izložbama likovnog dela novosadskog umetnika Milivoja Nikolajevića, postavio je nove standarde autorskih izložbi u Novom Sadu, objedinivši svoje znanje akademskog slikara, ličnog odnosa sa umetnikom koga predstavlja i svoje široko polje interesovanja koje uključuje i muziku.

Tijana Palkovljević Bugarski, Siniša Bokan, Branislav Petrić

Izložba „Dela Milivoja Nikolajevića“ održava se u Ogranku SANU u Novom Sadu, druga „Put jedne intimnosti“, umetnička dela iz privatnih zbirki, u Galeriji Akademije umetnosti Novi Sad na Bulevaru Mihajla Pupina, nekadašnjoj studentskoj menzi.

Kustos izložbe „Put jedne intimnosti“ Branislav Petrić o konceptu izložbe za korzoportal – „Odlučio sam da počnem sa Nikolajevićevim crtežima koji su nastali dok je studirao, već tada su majstorski, zatim slede slike koje odražavaju njegov izraz, suptilnost lebdećih, vazdušastih dimenzija u kojoj se vidi njegova lakoća izvedbe kolorita i nikako se ne može reći da je čemernu. Postavku završavam slikama koje su prvi put izložene, ciklus sam nazvao ‘Blagi ritmovi’ i grupisao sam ih u dve celine“.

Branislav Petrić ispred Nikolajevićevog ciklusa do sada neprikazanog javnosti

Na izložbi „Put jedne intimnosti“ nalaze se i dela Milivoja Nikolajevića koja su u javnosti prvi put. Kustos Branislav Petrić tumači da je koncipirajući izložbu počeo da promišlja imajući u vidu poslednja Nikolajevićeva dela koja nikada nisu izlagana i „mislim da se autor nije usudio da ih izlaže, jer su na njima samo koloristička stanja. Njegov poslednji ciklus bio je ‘Moje igre’, a ja sam ove slike nazvao ‘Blagi ritmovi’. Pronašao sam paralelu s muzikom. Radovi su nastajali šezdesetih, sedamdesetih, možda i osamdesetih godina prošlog veka, nisu datirani. Tada su u muzici bili začeci minimalizma, ambijentalne muzike. Poslednji izloženi rad ima primese psihodelije” (zagonetno se smeši, prim.korzoportal).

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski podsetila je na lik Milivoja Nikolajevića, nekadašnjeg upravnika GMS – “ Nikolajević je ličnost koja je obojila kulturni život Novog Sada u drugoj polovini 20. veka. On je umetnik koja je stvarao na putu od nihilizma do apstrakcije, koji se školovao u Umetničkojm školi u Beogradu,  kratko je boravio u Parizu inspirisan tada aktuelnim slikarstvom intimističkog opredeljenja, pre svega Dijarom i Bonarom. Zatim se vratio u zemlju, bio učesnik u Drugom svetskom ratu, u svim teškim prilikama koje su zadesile ovaj prostor tada, ali je kroz umetnost uspeo da prevaziđe ono što je bila neka vrsta diktata, naručene umetnosti i otišao u neočekivanom pravcu lirske apstrakcije, stvarajući sopstveni likovni izraz. Ipak, njegov crtež je ono što mislim da je najznačajnije u delu koje je ostvario”.

Izložba Milivoja Nikolajevića “Put jedne intimnosti”, u Galeriji Akademije umetnosti Novi Sad (Bulevar Mihajla Pupina, 20) otvorena je do 10. maja.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *