Dom omladine Beograd je povodom šest decenija od osnivanja organizovao izložbu  fotografija posvećenu autorskoj zvezdi jugoslovenske rok scene Margiti Magi Stefanović osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Autori izložbe su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić. Korzoportal

Izložba fotografija «Magi – Kad krenem ka» posvećena jednoj od čelnih ličnosti, princezi YU roka Margiti Magi Stefanović (1959 – 2002) otvorena je 25. aprila 2024. na platou ispred Umetničkog paviljona «Cvijeta Zuzorić». Izloženo je 113 fotografija, a potpisuju ih Goranka Matić, Srđan Vejvoda, Goran Vejvoda i Aleksandar Kujučev.

U najavnom tekstu Doma omladine povodom izložbe «Magi – Kad krenem ka» navodi se da su mnoge fotografije prvi put pred publikom,  dajući nam novi uvid u život i karijeru Margite Magi Stefanović, od perioda pre njenog ulaska u grupu Katarina II godine 1982, do poslednjeg albuma slavne Ekatarine Velike – “Neko nas posmatra” iz 1993. godine.

” Kao prva žena koja je zauzela stalno, dugogodišnje mesto u postavi nekog sastava, inače u ovom slučaju veoma uticajnog na dalje tokove naše rok muzike, Magi je postala simbol potpuno drugačije uloge dama u rokenrolu u odnosu na onu dotadašnju, otvarajući nove mogućnosti za sve devojke koje su njime želele da se ozbiljno bave. Kao talentovana klavijaturistkinja, značajno je učestvovala u kreiranju jedinstvenih pesama EKV, danas možda i popularnijih nego u ono doba, zbog svoje visoke umetničke vrednosti, čak i kod najmlađe publike.” (Najavni tekst  Doma omladine za izložbu)

Margita Magi Stefanović potiče iz beogradske umetničke porodice. Otac joj je čuveni televizijski i pozorišni reditelj Slavoljub Stefanović Ravasi. Uspešno je studirala arhitekturu, završila je srednju muzičku školu (klavir) i klavijature su postale njeno sredstvo izražavanja, uz pisanje tekstova za  pesme EKV zajedno sa Milanom Mladenovićem. U jednom od intervjua rekla je da joj je rokenrol lična sigurnost, a svoju posvećenost muzici objasnila je – «Ako nešto sanjaš, sanjaj veliko».

Izložba fotografija «Magi – Kad krenem ka» na platou ispred Umetničkog paviljona «Cvijeta Zuzorić» traje do 25. maja 2024. Ovo autorsko delo Zorice Kojić i Dragana Ambrozića osim što je priča o Magi i o zvezdanim godinama rokenrola na prostoru Jugoslavije, jeste priča o životu u urbanom Beogradu. Muziku Ekatarine Velike sa Magi kao svojevrsnim kohezionim faktorom, srcem su stvarali. Traje.

 

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *