U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 9. aprila 2024. (19 sati) otvara se izložba „Mostovi svetlosti. Izbor radova iz zbirke umetničkih dela Muzeja žrtava genocida“, koja će trajati do 11. maja. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković

Izložbu „Mostovi svetlosti. Izbor radova iz zbirke umetničkih dela Muzeja žrtava genocida“ čini kustoski izbor Nikole Radosavljevića koji se sastoji od slike, grafike, dela u kombinovanoj tehnici, crteže, akvarele i skulpture. Pred publikom je skoro stotunu dela koja se prvi put izlažu od kada je 1992. godine osnovan Muzej žrtava genocida. Formirana u četiri celine – crtež, slikarstvo, grafika i skulptura, postavka predstavlјa raznorodnost formata, tehnika i tehnoloških dostignuća u savremenoj vizuelnoj umetnosti koji uporište pronalaze u kulturi sećanja.

Nikola Radosavljević, „Heroji“

Radovi su spomenici jednog vremena, mnogih događaja i lјudskih sudbina koje su tragično skončale u regionalnim i međunarodnim prevratima, ali i podsetnici na velike tragedije koje su zauvek obeležile naš narod. U njima se ogledaju velike istine o umetnosti koliko i ideje o nadi, slobodi i sigurnosti, ali pre svega borbi za našu kolektivnu slobodu.

Jedinstvena Zbirka umetničkih dela Muzeja žrtava genocida u svom korpusu sadrži neka od najznačajnijih dela srpskog savremenog stvaralaštva prikuplјana putem otkupa, poklona i akvizicija u periodu od 2021. do 2023. godina. Publika će biti u prilici da vidi radove naših relevantnih autora koji su svojim radom obeležili srpsku savremenu umetnost: Milorada Ćirića, Piva Karamatijevića, Đorđa Andrejevića Kuna, Majde Kurnikove, Branka Šotre, Franje Mraza, Lazara Vujaklije, Božidara Prodanovića, Miloša Bajića, Zdenke Kartusove, Vide Jocić, Miodraga Živkovića, NandoraGlida, IsmetaMujezinovića, Ljilјane Bursać, Predraga Đakovića, SimonideRadonjić, Milene Maksimović Kovačević, Daniele Fulgosi, Vesne Perunović, Gabrijele Bulatović, Bojana Otaševića, Milana Jakšića, Nade Denić…    

Bojan Otašević, „Seti se svoje smrti“

Izložbu „Mostovi svetlosti. Izbor radova iz zbirke umetničkih dela Muzeja žrtava genocida“ prati ilustrovana srpsko-engleska monografija. Saradnica na izložbi je Ivana Arađan iz zrenjaninskog muzeja.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *