Na Dan Sterijinog pozorja (29. mart 2024) uručena je nagrada Nini Plavanjac za originalan domaći dramski tekst za 2024. godinu “Ime u pepelu”. Korzoportal

Miroslav Miki Radonjić, Nina Plavanjac

Konkurs Sterijinog pozorja za originalan domaći dramski tekst ustanovljen je pre sedamnaest godina kao podsticaj mladima da pišu. Ovogodišnja laureatkinja iz Beograda (1998) Nina Plavanjac sa samo sedamnaest godina bila je u užem izboru na ovom Konkursu. Od 2015. do danas prisutna je na mnogim scenama ne samo u Srbiji, autorka je drama/dramaturškinja, selektovana i nagrađivana na više regionalnih i međunarodnih festivala. “Mislim da su teme kojima se bavim od prvog užeg izbora na ovom Konkursu Sterijinog pozorja, pa do sada, nisu mnogo promenile. Eventuano moji stavovi o njima, a to je pokušaj uspostavljanja komunikacije i humanosti među ljudima i nemogućnosti da se to ostvari”, kaže za korzoportal Nina Plavanjac.

Nina Plavanjac o nagrađenoj drami “Ime u pepelu” – “Drama se događa u luksuznom sanatorijumu gde na prvi pogled izgleda da žene dolaza zbog zdravstvenih i psihičkih problema kako bi se rehabilitovale, a onda se vremenom raspetljava da su dehumanizovane, eksploatisane od te insituticije i da su ih tu poslale njihove porodice. Mislim da je tema ljudi sa margine koji ne dobijaju šansu za komunikacijom i sopstvenim glasom veoma važna. Te žene su u drami bezimene, dodeljene su im etikete kako svet želi da ih vidi. Ipak, kroz silu i vatru na kraju osvajaju slobodu”.

Pozorište kao sudbina, gen upisan u detinjstvu. Nina Plavanjac se seća i podseća – “Moji mama i tata upoznali su se u pozorištu kada su gledali ‘Mefista’ u režiji Vide Ognjenović, tata je rođen na Međunarodni dan pozorišta 27. marta, ali niko iz porodice nema veze sa kulturom i pozorištem u smislu posla. Međutim, u smislu ljubavi sve generacije su vezane i za knjigu, i za scenu. U Pozorištance ‘Puž’ vodili su me od najranijih dana. Nisam ni pomišljala da ću se baviti pozorištem do šesnaeste godine. Sa sedamnaest sam se upisala na beogradski Fakultet dramskih umetnosti, tako da sam u kratkom periodu spoznala šta je moje opredeljenje. Od tada je zauvek”.

Žiri za Konkurs Sterijinog pozorja za originalan domaći dramski tekst za 2024. godinu koji je jednoglasno doneo odluku o nagradi radio je u sastavu: Jelena Kajgo, dramska spisateljica (predsednica), Nebojša Lapčević, književnik i Đorđe Kosić, dramski pisac.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *