Ovogodišnje 69. Sterijino pozorje, besedom je otvorio glumac, reditelj i producent Goran Šušljik. Pozorje se održava u svom tradicionalnom terminu od 26. maja do 3. juna 2024. korzoportal

Goran Šušljik                                                                    Foto: Srđan Pabllo Doroški

Beseda Gorana Šušljika bila je neuobičajeno lična – opisao je svoj put školovanja za glumca, pominjući mnoga imena našeg pozorišta, svoje srednjoškolske (karlovačko/novosadske) i studentske dane (beogradske) i glumačke zgode/nezgode. Završio je rečima:

“… Oprostite što sam ovu priliku iskoristio da pričam o svom životu. Obično sa ovog mesta pričam o tuđim. Ukrao sam tu privilegiju. No, jedan život ne može da se ispriča jednom Besedom. Ali, jednom pozorišnom predstavom može da se ispriča priča o svim ljudima, od postanka sveta do njegovog kraja. Zato smo večeras na Sterijinom pozorju. Verujem da će se sledeće večeri, nakon sudnjeg dana, kada i ako do njega dođe, dogoditi pozorišna predstava koja će svedočiti o njemu, sudnjem danu i životu pre i nakon njega. Barem jedan glumac će hodati scenom, i barem jedan će ga gledalac posmatrati. I bi pozorište! Ovim proglašavam 69. Sterijino pozorje otvorenim.”

Minja Lagator (prva desno) sa saradnicama

Prva takmičarska predstava na Sterijanskoj pozornici bila je “Bilo jednom u Novom Sadu” Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház), tekst i režija Andraš Urban za koju se mesecima traži karta više. Već je stekla obožavaoce/fanove koji je gledaju po nekoliko puta. Sterijanska publika ispratila ju je višeminutnim aplauzim, stojeći.

O predstavi “Bilo jednom u Novom Sadu” piše Andrea Popov Miletić – “… Koristeći posupak predstave u predstavi, autor je prikazao sve moguće i nemoguće boljke  kroz koje prolazi glumac/glumica i jedna pozorišna kuća (u ovom slučaju Novosadsko pozorište/ Újvidéki Színház, prim. korzoportal), autoironijski i samokritična, uz prikazivanje stereotipa javnog posla i pregršt simtomatičnih prostakluka, lepršavo i kabaretski razigrano, raspevano i veselo…”

Prvi Okrugli sto na 69. Sterijinom pozorju

Jedan od pratećih programa Sterijinog pozorja je Okrugli sto kritike. Ove godine njegovi “voditelji” su Aleksandra Glovacki i Igor Burić, novinari/ pozorišni kritičari. Analizirajući predstavu koja je igrana prethodne večeri “Bilo jednom u Novom Sadu” reditelj Andraš Urban rekao je da je želeo da napravi “predstavu radosti” povodom pedeset godina od kada je osnovano ovo pozorište na mađarskom jeziku.

U žiriju 69. Sterijinog pozorja su: Dejan Sredojević (predsednik), Marta Bereš, Irena Popović Dragović, Dušan Ljuština i Janko Ljumović.
U takmičarski program selektorka Ana Tasić uvrstila je sedam predstava iz zemlje i regiona.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *