U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvorena je retrospketiva “Dušan Krstić: Arhitektura” (17. maj 2024). To je nastavak ciklusa izložbi o arhitekturi iz druge polovine 20. veka u Vojvodini. Kustosi su Dragana Konstantinović i Vladimir Mitrović. korzoportal

Dušan Krstić (Novi Sad, 1938 – 2013) bio je jedan od vodećih arhitekata druge polovine 20. veka u Vojvodini. Izložba  “Dušan Krstić: Arhitektura” ostvarena je saradnjom Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Departmana za arhitekturu i urbanizam novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, uz dragocene artefakte koje je za izložbu ustupila porodica Krstić.

Izložbi “Dušan Krstić: Arhitektura” prethodila je monografija o Krtićevim radu na više polja (arhitektura, pedagogija, istoriografija), zatim dokumentarni film TV Vojvodine autora Vladimira Bajića, da bi se sada koncipirala izložba u MSUV o kojoj jedan od kustosa Vladimir Mitrović kaže – “Izložba je raznovrsna i po sadržaju, i po medijima, rezultat je istraživačkog rada. Želeli smo da prikažemo Krstićev rad na nekoliko načina. Nisu izložene samo fotografije njegovih izvedenih objekata, već su pred publikom i njegovi crteži koje smo dobili od porodice što je zaokružilo vizuelni identitet izložbe. Drugi deo su analize studenata sa Departmana za arhitekturu i urbanizam, makete Krstićevih objekata koje su uradili studenti. Treći deo je izložba dečjih crteža sa Likovne radionice “Mano” koja se vikendom održava u našem muzeju”.

Crteži Dušana Krstića

Na sveobuhvatan rad arhitekte Dušana Krstića, na otvaranju izložbe u MSUV podsetila je profesorka sa Deprtmana za arhitekturu i urbanizam Dragana Konstantinović – “Bio je ličnost koja je oblikovala generacije studenata athitekture, a s druge strane on je protagonista urbane istorije Novog Sada kada je grad radikalno transformisan. Tada je u grad došla mlada generacija arhitekata da paralelno učeći zanat, profesiju, preuzme rad na važnim projektima koji su tada realizovali. Pored toga, njegovo interesovanje bilo je od profesionalnog delovanja u projektovanju, preko teorijskog, do istraživanja, želje da se usavršava da nam donese fragmenete svetske arhitekture, da publikuje, da objašnjava generacijama mladih arhitekata koje je obrazovao šta su prostori, procesi, kako se arhitektura oblikuje”.

Dragana Konstantinović, Katarina Dojčev, Nina Čegar, Vladimir Mitrović

Izložbu “Dušan Krstić: Arhitektura” u MSUV otvorile su studentkinje Katarina Dojčev i Nina Čegar.

Izložba “Dušan Krstić: Arhitektura” otvorena je do 2. juna, do kada će biti priređeni prateći programi kao što su projekcije dokumentarnog filma o delu Dušana Krstića i radionice za studente i decu.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *