U galeriji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine otvorena je jedinstvena izložba tri likovne umetnice istog imena –  Kiš Marta, a dolaze iz Slovačke, Mađarske i naše zemlje (13. maj 2024). Izložba ima simboličan naziv „3 Kiš Marte“. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković. Korzoportal

Ideja o izložbi umetnica istog imena potekla je od Novosađanke Marte Kiš Butterer 2008. godine. U istraživačkom radu po društvenim mrežama pronašla je Martu Kiš iz Slovačke i Martu Kiš iz Mađarske, da bi ih naredne godine pozvala u goste u Novi Sad. Dogovorile su se o zajedničkoj izložbi, ali zbog raznih okolnosti (i korona je umešala prste) ostvarena je tek ove, 2024. godine. Vredelo je čekati prostor Galerije Saveza likovnih umetnika Vojvodine. Izložbu je proglasila otvorenom istoričarka umetnosti i etnološkinja Olga Kovačev Ninkov iz Gradskog muzeja Subotica.

Olga Kovačev Ninkov o zajedničkom umetničkom imenitelju izložbe „3 Kiš Marte“ – „Sve tri likovne umetnice su humanocentrične, osetljive, vesele, imaju poseban odnos prema prirodi, svaka na svoj način. Ovo je doba godine kada se promaljamo ispod zimskog plašta, počinje da struji vazduh, družimo se i ta radost nam dolazi sa njihovih slika. Nisu česte ovakve izložbe koje nastaju iz radoznalosti i želje za susretom. U današnje vreme kada smo okupirani tehnologijom, druženjem u virtuelnom svetu, ovo je izuzetan događaj koja širi humanost i toplinu“.

Umetnice i Miroslav Jovančić

Izložba “3 Kiš Marte” dogovarana je virtuelno, pa je i to bio svojevrstan izazov za Olgu Kovačev Ninkov kad je slike uoči izložbe videla “uživo” kako bi ih predstavila na otvaranju – “Prepustila sam se tom nekom uticaju susreta sa tri Marte, ponela me je energija koju šire. Njihove slike progovarju svaka na svoj način. Volim sve te izraze, tu žensku stranu sveta. Često se pitamo da li postoji muška i ženska umetnost. Mislim da postoji, svako je nosi u sebi, a ja kao istoričarka umetnosti prepoznajem tu žicu, ženstveni pogled na svet u likovnoj umetnosti, okrenutost ka sećanju, metaforama, tanka je  njihova linija između realnog i nadrealnog. Sve tri Kiš Marte se izražavaju figurativno, ali imaju nešto metafizičko i svaka od njih to izražava na sopstveni način. To mi se dopada”.

Izložba “3 Kiš Marte” u Galeriji SULUV-a traje do 31. maja 2024. godine.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *