Na Novosadskim pozorišnim igrama pesnik Duško Domanović predstavio je svoju novu knjigu poezije za decu “Dan kao naručen” (Pčelica, Čačak, 2023). Družeći se sa decom u Pozorištu mladih (13. maj 2024), čitao je i svoje pesme iz drugih zbirki. korzoportal

Da poezija nije “uzaludan posao” na licu mesta dokazao je pesnik i pisac Duško Domanović gostujući na 3. Novosadskim pozorišnim igrama, čitajući svoju poeziju i razgovarajući sa decom nižih razreda osnivne škole.

Duško Domanović rado je viđen pesnik među decom, svoje knjige predstavlja “uživo” širom Srbije, a koncept je sličan ovom današnjem u Novom Sadu za koji kaže “ protrčaćemo kroz  ono što sam pisao za decu, poigraćemo se rečima šta je lepo, ružno, šta znači sloboda, a šta biti dobar ili nedobar drug, govorićemo o velikim temama kojih se treba dotaći dok smo mali, da se ne bi posle izgubile”.

O tome da li su deca danas drugačija s obzirom da odrastaju u vremenu novog sistema vrednosti i sredstava komunikacije, Duško Domanović  – “Mislim da su deca uvek deca, kad prerastemo to doba postajemo džangrizavi i govorimo da smo u tom dobu bili lepši, bolji, pametniji. Nije tako. Stvar je samo u spoljašnjim manifestacijama detinjstva. Deca se danas ne penju na dveće, sve ređe razbijaju kolena, ali to nije suština, već govori o svetu koji ih na neki način dresira, ne samo decu, već sve nas tako mi se čini. I onda ja, kao i neki drugi ljudi pokušavamo da se životom bavimo na drugačiji način, trudimo se da vratimo mrvicu od onog sveta u kome nas nisu samo dresirali, u kome su nas učili da koliko toliko opravdamo ime čoveka koje nosimo. Verujem da su deca danas, kao i pre hiljadu, lepa, dobra, pre svega radoznala i začuđena pred svetom u kome žive. Na nama i društvu, pre svega porodici je da to u njima ne ugušimo, a bojim se da postoji ta tendencija kako bismo imali robote i robove. Nadam se da se to, ipak, neće desiti”.

Duško Domanović nije samo pisac za decu. Iza njega su decenije pisanih reči, a “u dečju poeziju sam ušao relativno slučajno. Polovinu života bavim se rečima i uglavnom je to bila poezija za odrasle i kratka proza. Ovo pisanje za decu dogodilo se slučajno. Volim što živi taj mališa u mojoj glavi

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *