69. Sterijino pozorje večeras (2. jun 2024) dolazi do finala, kada će žiri odlučiti ko su dobitnici nagrada. Posle predstava “Ljubičasto” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i reprize “Očevi i oci” beogradskog Narodnog pozorišta, biće saopštena imena nagrađenih. Ali ne događa se sve na pozornici. korzoportal

Brojni su prateći programa i ovog 69. Serijinog pozorja i brojni su saradnici koji bez svetlosti reflektora obavljaju poslove bez kojih je Pozorje nezamislivo.

Pre svih to je uvek zahtevan posao selektora koji je ove godine pripao teatrološkinji Ani Tasić.

Kako ocenjuje svoju selekciju uoči dodeljivanja Sterijanskih nagrada – “Apsolutno sam zadovoljna. Kada sam saopštavala selekciju rekla sam da koncept nije prioritet, već kvalitet predstava. Međutim, dogodilo se da su se one u većini, pojedinačno tematski uvezale, a kada se posmatra celina uočava se da imaju mnogo zajedničkog, da su bliske. Sada kada ih gledam ponovo, više posmatram publiku nego ono što se dešava na sceni i u tom smislu sam veoma zadovoljna. Čak one predstave koje su mi se činile ‘rizične’, ponavljam da ponuda nije bila sjajna, bilo je kompromisa, nisu sve bile remek dela, ali sve predstave koje su imale neke probleme našle su mesto na festivalu. Dobar deo publike pokazao je veliko interesovanje za njih. Sada, pred kraj Pozorja osećam zadovoljstvo”.

Ana Tasić

Okrugli sto kritike na 69. Sterijinom pozorju moderiraju pozorišni kritičari/novinari Igor Burić i Aleksandra Glovacki.

O tome kako usklađuje svoje kritičko mišljenje kao moderatorka Okruglog stola kada ne predstavlja samo sebe Aleksandra Glovacki – “To je stvar prakse. Shvatite da kao domaćin ne možete biti neprijatni prema gostima. Dešavalo se sada da mi se neka predstava uopšte ne dopadne, a da na Okruglom stolu bude zanimljiv razgovor, da i ja budem zadovoljna, pa me onda neko pita ‘Stvarno ti se nije dopala predstava?”. Ja sam mnogo u pozorištu, gledam neku predstavu i više puta čak i moj lični doživljaj bude različit, zavisi od toliko toga, od raspoloženja glumaca, od opšte atmosfere, da li sam došla umorna ili naspavana. Nekako s godinama shvatam da svako od nas ima svoj ukus, senzibilitet , da pozorišna predstava nije nikakva egzaktna stvar. Kao kritičarka nikoga ne vređam. Godinama govorim da niko ne želi da napravi lošu predstavu, svako ima najbolje namere, tim ljudima je užasno stalo i užasno im je važno to što rade, pa sad, bože moj, ako se pogreši, pogreši se.”

Igor Burić već ima staž moderatora na Okruglom stolu kritike Sterijinog pozorja, ali prvi put je u tandemu sa Aleksandrom Glovacki – “Dobro se slažemo i dopunjujemo, čuvamo jedno drugom leđa. Pre početka razgovora za Okruglim stolom, ili posle predstave, dogovorimo se ko će šta govoriti, šta je kome bliže, draže. Sanja i ja imamo impuls i kao novinari. Često intervjuišemo druge pojedinačno, sada mi deluje da smo se u tandemu odlično snašli. Inače, ja oduvek kada radim moderiranja ističem na početku razgovora da ovaj Igor Burić nije onaj kritičar koji sebe ističe u prvi plan za neku kritičku recepciju. Ali istina je da ne mogu to sakriti, niti želim. Iz moje kritičke percepcije, recepcije, proizilaze neka od pitanja, ali se trudim da ih intoniram maksimalno uljudno i argumentujem nenapadno, da se ljudi koji su došli da razgovaraju ne osete prozvanim na negativan, neprijatan način”.

Aleksandra Glovacki, Igor Burić Foto: Branko Lučić

Divna Stojanov je mlada dramaturškinja, prošlogodišnja dobitnica Sterijinog pozorja za najbolju pozorišnu kritiku, saradnica je u Biltenu Pozorja –  “Žao mi je što se na Okruglom stolu kritike ne čuje više kritičke misli. Slušala sam od starijih iz Pozorja da su se nekada u razgovore uključivali kritičari, pa i publika, da je bila živopisnija razmena mišljenja, da su pitanja bila usmerena na seciranju predstava. Možda je tada bilo više vremena. Sada voditelji imaju sat vremena da analiziraju predstavu, puno je sagovornika za Okruglim stolom. Bilo bi dobro da više kritičara dolazi i da se razgovora odmah posle predstave, da i publika učestvuje. Trebalo bi autore predstava da zanima šta njihova ciljna grupa misli. Volela bih da u narednim godinama bude tako.”

Divna Stojanov

Nagrade 69. Sterijinog pozorja biće saopštene večeras, uručene će biti sutra uz program u čast nagrađenih “Boje noći”, glumci pevaju filmsku muziku.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *