Kao jedan od rezultata saradnje Srbije i Mađarske (Interreg -IPA program) predstavljen je projekat Petrovaradinske tvrđave u virtuelnoj 3D realnosti (Galerija Matice srpske, 13. februar 2020). Korzoportal na licu mesta.

Mobilni telefoni uveliko su preuzeli ulogu vodiča za turiste koji doputuju u stranu zemlju, stoga je dobrodošao projekat čija je glavna “zvezdaPetrovaradinska tvrđava“Petrovaradinska tura – 3D avanTURA”, a virtuelni vodič Nikola Škorić (arhivator u RTV serijalu “Državni posao”), inače istoričar, ovde je u još dve uloge –  glumca i scenariste. Za korzoportal kaže da su “važni su ovakvi projekti kako bi zagolicali nečiju pažnju u virtuelnoj šetnji po Petrovaradinskoj tvrđavi, da bi potom taj neko poželeo da dođe u realnu šetnju po ovoj našoj kulturnoj baštini čiji je važan deo Petrovaradinska tvrđava”.

O temi “Kulturno istorijsko nasleđe, kreativne industrije i nove tehnologije” govorili su direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić, arheolog Rade Milić iz beogradskog Centra za urbani razvoj, istoričar Nikola Škorić, PR Festivala uličnih svirača Lea Kotlica, iz Fondacije EXIT Ivan Petrović. Za Sinišu Jokića je najvažnije da nove tehnologije “otvaraju vrata i prozore za milione turista koji ne žele da ih na putovanja vode turističke agencije, već putem interneta istražuju gde će i šta posetiti, stoga je naša Petrovaradinska tvrđava kao kulturna baština zaslužila ovakvu promociju u novoj tehnologiji medija”.

Projekat „Hekuba“, Anja Petrović

Za “okruglim stolomRade Milić predstavio je nastanak aplikacija za mobilne telefone Centra za urbani razvoj, čiji saradnici spajaju arheološke podatke „koje pronalazimo u našem istraživačkom radu sa najnovijim tehnologijama, i trudimo se da tako predstavimo našu kulturnu baštinu“. Primeri su bili antička boginja Hekuba (u centru Beograda pronađeni su ostaci njenog hrama), boginja Kibela sa Feliksa Romulijane kod Zaječara i Konstancija II, koji je vladao iz carske palate u Sirmiumu, koji je bio jedna od prestonica rimskog carstva).

Galerija Matice srpske još jednom je pokazala da otvara vrata novim istraživačima i medijima koji se bave našom kulturnom baštinom.

PROČITAJTE I: probudjeni-grad-podgradje-petrovaradinske-tvrdjavefoto-esej-petrovaradinska-tvrdjava-kako-smo-gordana-s-i-ja-ukrale-danintervju-aleksandar-caric-car-muzika-je-da-se-podeli

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *