Jan Fabr, svetski priznat, intrigantan umetnik iz Antverpena, čija dela se prodaju po visokim cenama, u Narodnom muzeju Beograd otvorio je svoju izložbu “Praznik malih prijatelja” (21. februar – 5. april 2020), a dan potom predstavio je istoimenu knjigu čiji je autor, uz monodramu prema njegovom tekstu u izvođenju Slobodana Beštića. Foto: Ljiljana Jovanov

Na otvaranju svoje  izložbe “Praznik malih prijatelja” belgijski umetnik Jan Fabr nije izgovorio pozdravnu reč, ali je bio spreman da se fotografiše sa publikom.

Izložbu je otvorila kustoskinja Joana De Vos istakavši da Jan Fabr poput entomologa beleži, analizira i komentariše ljudske aktivnosti i emocije na crtežima, instalacijama ili skulpturalno kroz  svet insekata.

Uoči otvaranja izložbe u Narodnom muzeju Beograd intrigantan belgijski umetnik Jan Fabr je održao konferenciju za novinare na kojoj govorio je o vezama između različitih umetničkih disciplina. Njegovi vizuelni radovi izlagani su na Venecijanskom bijenalu, u Luvru, Emitražu… Dan posle otvaranja izložbe “Praznik malih prijatelja” u Narodnom muzeju Beograd, na sceni „Raša Plaović” Sloboda Beštić odigrao je monodrama prema Fabrijevom teksu, zatim je  promovisana umetnikova knjiga ”Noćni dnevnik 1992-1998”.

Jan Fabr rado je viđen gost Beograda. Velika i medijska pažnja bila je posvećena povodom njegove predstave „Olimp“ koja je trajala dvadesetčetiri sata, igrana je na programu BITEF-a (2018), Radio televizija Srbije prenosila ju je u celini.

PROČITAJTE I: konkurs-za-fotografiju-secesija-ljubav-prema-prirodi, galerija-matice-srpske-2020, intervju-slavica-vujovic-istrazivanje-prostora-kao-sudbina

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *