Slavenka Drakulić (Rijeka, 1949, Hrvatska-Švedska) novinarka je i književnica. Objavljuje na hrvatskom i engleskom. Bavi se temama iz svakodnevnog života u doba socijalizma, potom ratom devedsetih godina, obrađuje teme koje se odnose na žene koje su suočene s bolešću i drugim traumama tražeći mesto u društvu ravnopravno uz muškarca. U knjizi “Nevidljiva žena i druge priče” (Copyright  2020. za srpsko izdanje Laguna) nalazi se 16 priča u kojima analizira starost, process starenja i svoje detinjstvo. Korzoportal

Moto knjige “Nevidljiva žena i druge priče” je siže onoga čime se Slavenka Drakulić bavi u ovom delu – “Moja je majka postala bezbojna. Stariti, to znači izblijedjeti, postati proziran”, Annie Ernaux, Je ne suis pas sortie de ma nuit.

“… Nakon tog susreta, sva su mi ogledala postala prava mora. Uvijek iznova gledam u osobu koja stoji preda mnom. Pitam se kako je moguće da čovjek ne vidi, ne prepozna odmah svoj lik. Je li moguće da sebe vidim toliko drugačije? Istina, moj je pogled u pravcu te osobe obično letimičan, brz, usputan, površan, kao što gledamo prolaznike. Ali, zaboga, gotovo sam se sudarila sama sa sobom! Hodala sam ravno prema ženi koja mi se približavala, ne pokazujući namjeru da mi se makne s puta. Zastala sam na udaljenosti od nekoliko koraka i tek sam tada u toj ženi vidjela sebe. Onakvu kakvom me vide drugi. Kad me uopće vide…”

Slavenka Drakulić ne zadržava se samo na temi suočavanja sa starenjem, već analizira i pređašnji odnos sa majkom koja je sada u staračkom domu, seća se neprijatnih događaja sa ocem, opisuje i druge slike iz detinjstva i mladosti koje joj izazivaju razlilite emocije, opisuje nesnalaženje vremešnog bračnog para u svakodnevici (“Hlače na rasprodaji”, dirljiva epizoda u prodavnici odeće), u priči “Kava više nema isti okus” opisuje sekvencu iz  svog života kad joj je umro muž  – “… U kuhinji se veselo oglasila nova kava. Ugodan miris je ispunio kuhinju i već sam po mirisu znala da bi mu se svidjela… Otpila sam gutljaj vruće tekućine. Svidjela bi mu se, zaključila sam zadovoljno, ali ipak ni ova nova kava nema više onaj okus kao kad smo je pili zajedno.”.

Upečatljivi su opisi majke koja se takoreći do poslednjeg daha šminka, kako za garsonjeru u staračkom domu kupuje novu sliku na kćerkino neodobravanje kojoj je sada u reminiscencijama žao zbog toga, “… Zavidim ljudima na uređenim albumima i uređenim životima, s precima koje nisu zaboravili. Zašto bi ih inače bosanske izbjeglice spašavale iz kuća u plamenu i nosile sa sobom u izbjeglištvo, tisućama kilometara (“Album bez fotografija”). Slavenka Drakulić  bez zazora piše o trenucima kada se i sama suočava sa starenjem i njegovim neugodnim posledicama, fizičkim promenama na telu, o spoznaji da i sama postaje nevdljiva žena zbog godina koje nemilice sleću na ramena. Svu tu faktografiju obavija setom i blagošću čak i kad su sećanja gorka, a gorka su pretežno sva ona koja se odnose na njene roditelje i rano preminulog brata. Ovo su realistične priče protkane strogo kontrolisanim emocijama tako da su izbegnuti tragovi patetike i tuge za onim što se više vratiti neće, a to je mladost.

“… Kad se dvije osobe mimoilaze, one obično instiktivno pogledaju jedna u drugu u oči. Osim ako to baš želi izbjeći, a zašto bi? Pogledi im se susretnu. To je neizbježno, vjerovala sam. Možda zato što sam tako navikla. On je, recimo, srednjih godina, sljepoočnice su mu već sijede, ali ipak ti ne bi mogao biti sin, iako je mlađi. I tada ugledaš njegov pogled. Gleda te, a vidiš da te ne vidi. Gleda kroz tebe, baš kao da si od stakla… Ipak, u posljednji trenutak zaobilazi te kao da mu se na putu ispriječio objekat, smetnja, živa prepreka. Ja sebe nisam prepoznala, to je već dovoljno strašno, ali sad me I drugi ne vide!…” (“Nevidljiva žena”).

Oprema teksta korzoportal

PROČITAJTE I: foto-esej-na-putu-od-kuce-do-pijace-vice-versa/, tekst-u-fokusu-olga-kovacev-ninkov-grupa-boschbosch-51-godina/, vikend-prica-san-uz-vatru/https://korzoportal.com/nasledje-ikonostas/nasledje-ikonostas/

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *