Novosadsko pozorište / Újvidéki Színház osnovano je kako ime kaže u Novom Sadu kako bi vojvođanski Mađari imali još jedan kulturni prostor za stvaralaštvo u očuvanju identiteta. Od 1974. godine do danas izraslo je u prepoznatljiv, angažovani teatar koji prevazilazi granice Srbije. Njegov ansambl gostuje na festivalima u zemlji i inostranstvu, a nagrade su potvrda da za kvalitet nije prepreka mađarski jezik na kome igraju. Ovo je rođendanski mesec pozorišta kada je pripremljen program gostujućih predstava, a sve počinje 19. januara, Dramskim takmičenjem mađarskih pisaca iz Vojvodine. Foto: korzoportal

Obeležavanje 45 godina trajanja Novosadskog pozorišta / Újvidéki Színház trajaće cele godine, u nekoliko “tematskih” celina: u januaru – šest gostovanja i Dramskim takmičenjem  mađarskih vojvođanskih pisaca, u junu – obeležavanje jubileja uručenjem nagrada, i u drugoj polovini godine kada će ovo pozorište repertoarskim sadržajem obeležiti decenije postojanja stvaralaštva i prisustva u kulturnom i društvenom životu Novog Sada.

Valentin Vencel, direktor, Robert Lenard, umetnički rukovodilac

Sve počinje 19. januara Dramskim takmičenjem mađarskih vojvođanskih pisaca – događajem koji na specifičan način osvetljava fenomen pozorišta. Tri pisca, tri reditelja, tri predstave suština je ovog programa – prvo se piše tekst u toku 12 sati, narednih 12 sati tri teksta preuzimaju tri reditelja koji sa tri glumačke ekipe kreiraju tri predstave koje se uveče, drugog dana od početka pisanja teksta izvode, jedna za drugom, na sceni Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház . Tri pisca (čija imena su prethodno izvučena iz takmičarskog šešira) su Arpad Kočiš, Mikloš Feher i Bence Salai, i reditelji Sofia Deli, Tara Manić i Armin Ric. Ideja je da pisci i reditelji budu mladi (do 30 godina) u kontekstu Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope 2019. Uoči predstava biće otvorena izložba fotografija Silarda AntalaSkriveni grad” (tema je Novi Sad, prim. korzoportal).

Gostujuće predstave u januaru (počinju u 19 sati):

22, U ime gospoda, režija Andraš Urban, Pozorište Deže Kostolanji, Subotica

23, Liliom, režija Tibor Mesaroš, prema tekstu Ferenca Molnara, Senćansko mađarsko kamerno pozorište

24, Dama iz Maksima, Žorž Fejdo, režija Šandor Laslo, NP Subotica

25, Ljudski dodir, nezavisna produkcija Tara

26, Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi, režija Minja Bogavac, Reflektor teatar

27, Ode lova, prema tekstu “Dundo Maroje” Marina Držića, režija Berta Čongor i Armin Ric, Salašarsko pozorište.

Novosadsko pozorište / Újvidéki Színház je otvorenim pristupom inscenacijama i tekstovima svetskih autora privuklo najbolje reditelje iz zemlje i inostranstva. Ipak, vrhunskih rezultata ne bi bilo da ne postoji dragocena energija ansambla koju neštedimice prenose na publiku. Srećan 45. rođendan!

PROČITAJTE I: novosadsko-pozoristeujvideki-szinhaz-humanitarni-bazar-knjigavise-od-igrefestival-profesionalnih-pozorista-vojvodinegledalisce-koper-teatro-capodistriafoto-esej-grafitti-novi-sad-pure-urban

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *