U obilju decembarskih događaja kao da su se svi trudili da predstave nešto od stvaralaštva u poslednjem mesecu 2018, pa je u tom obilju korzoportal propustio priliku da ukaže na jednu izuzetnu izložbu. Selma Selman, bosansko-hercovačka umetnica, aktivistkinja, filantropkinja romskog porekla koja trenutno živi i radi u Njujorku ima prvu samostalnu izložbu u Beogradu (10. decembar 2018 – 30. januar 2019. Pritom, izložba „Viva la Vida„ ima  i humanitarni karakter. Radovi Selme Selman izloženi su u Galeriji „Novembar“, kustoskinja je Maja Kolarić. Foto: Galerija „Novembar“

Izložba Selme Selman, prva samostalna u Beogradu, naslovljena „Viva la Vida“ simbolično je otvorena 10. decembra 2018. na Međunarodni dan ljudskih prava kako bi se pomoglo u promovisanju humanitarnih aktivnosti umetnice i prikupila sredstava za njen projekat kojim pomaže deci romske zajednice u edukaciji, podstičući ih sopstvenim primerom. O izložbi –  izražajna sredstva koja umetnica koristi su vrlo različita, od performansa, slikarstva, crteža, fotografije do videa. Međutim i njeno telo je polje umetničkog eksponiranja, razmatranja, analiziranja. Video radovi  „Ne gledaj ciganku u oči“, “Harem“ predstavljaju  dekonstrukciju  stereotipa o romskim ženama i romskoj kulturi.

Na izložbi može videti i perfomans koji je Selma Selman izvela 2016. godine u Beogradu kojim je dočarala dilemu –„koliko smo svesni postojanja života „ drugog“ koji se odvija  paralelno sa našim, ali  mi o tome nemamo pojma izgovarajući nebrojeno puta  rečenicu – „Vi nemate pojma, nemate pojma o borbi  sa kojom se suočavam. Ne znate ko sam ja, niti znate moju sreću ili tugu. Nemate pojma, a mislite da imate“.

Impresivna fotografija „Viva la Vida“ (umetnica sa lubenicom odevena u haljinu sa kolorističnim dezenom, a u pozadini je tradicionalni ćilim) po  Maji Kolarić predstavlja suptilan način vizualizacije  dualnosti „lakoće“ življenja, prisustva i odsustva bola i patnje, ali i trijumf ličnosti i emancipacije.

Jednako upečatljivi radovi su crteži slikani na metalu kao odbačenim predmetima pronađenim na ulicama ili deponijama, a taj metal je oruđe opstanka  romske populacije. Kompozicija slika kao (auto)portreta svojih rođaka i prijatelja, scena iz života  koji kreiraju određenu „Urbanu pastoralu“ romske zajednice, ali i lični dnevnik umetnice i njene porodice, govore o egzistenciji, borbi za život, ali se ne zaustavljaju na privatnom, već imaju univrzalno načelo da se nametnuti društveni okviri uz određeni trud ipak mogu prevazići. Kako u katalogu izložbe piše Maja Kolarić umetnica je htela ovim radovima  „da dočara ličnu transformaciju i bekstvo iz stanja siromaštva „.

Važno je napomenuti aktivizam umetnice kroz pilot projekat „Marš u školu“ kojim sakuplja sredstva za  školovanje romskih devojčica kako bi stekle osnovno obrazovanje i podstakla ih  da upišu srednju školu, a potom i fakultet, put kojim je ona išla. Selma Selman do sada je pomogla devojčicima iz Bihaća, odakle ona potiče, kako bi njih pet dobile godišnju stipendiju, a tridesetpetoro dece  dnevni obrok.

PROČITAJTE I: marijana-kolaric-17-bijenale-umetnosti-pancevanovi-sad-2021-evropska-prestonica-kulture-k-a-t-programi-zenskog-kulturnog-aktivizmabijenale-umetnosti-u-pancevu-performans-u-fokusunisvil-018-i-dzez-i-pozoriste

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *