U beogradskom Studentskom kulturnom centru 22. januara 2019, na mestu gde je prvi put nastupio 1977, Ansambl za Drugu Novu Muziku održao je koncert, na zadovoljstvo ljubitelja minimalne muzike  koja se nedovoljno često može čuti na našim podijumima. Foto: Manja Holodkov.

Prvi put u Beogradu publika je čula muziku savremenog nemačkog kompozitora Ulia Getea, kao i premijerno izvođenje novih dela minimalne muzike Dušana Bogdanovića i Dimitrija Beljanskog. Na programu su bila i dela kompozitora, dugogodišnjih članova Ansambla za drugu novu muzikuVladimira Tošića i Miloša Raičkovića, kao i muzika Filipa Glasa i Antona Batagova. Pred dirigentom Milošem Raičkovićem bili su članovi ovog AnsamblaNada Kolundžija, Branka Parlić, Lidija Stanković, Dragoljub Ilić, Nataša Penezić, Katarina Radovanović, Andrej Negić, Dimitrije Beljanski, Milena Petrović, Miroslav Savić.

Ansambl za Drugu Novu Muziku je prvi put nastupio  7. decembra 1977. godine u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, izvodeći minimalističke kompozicije Miloša Raičkovića. Ubrzo je počeo da izvodi i kompozicije beogradskih kompozitora – Katarine Miljković, Miroslava Savića, Miodraga Lazarova, Milimira Draškovića, Vladimira Tošića, Marjana Šijaneca… Uz podršku  Muzičke redakcije Studentskog kulturnog centra gostovao je u inostranstvu, nastupao na Muzičkom bijenalu u Zagrebu 1979. Izdao je LP na kome su bile kompozicije Roberta Morana i Milimira Draškovića.

Ansambl za Drugu Novu Muziku obnovio je rad 2017. posle gotovo trodecenijske pauze. Na jubilarnom koncertu 25. decembra 2017. u beogradskom Studentskom kulturnom centru obeležio je 40 godina od prvog održanog koncerta na istom mestu. Jedan u seriji koncerata „Meditacije za klavire – 24 ruke”  održan je naredne godine u Novom Sadu (Sinagoga).

Članovi Ansambla za Drugu Novu Muziku  – Nada Kolundžija, Branka Parlić, Lidija  Stanković, Miroslav Miša Savić, Anđelka Đorđević, Miloš Raičković, Dragoljub Ilić, Tatjana Šurev, Irena Kofman, Nataša Penezić, Milena Petrović, Katarina Radovanović, Jovana Đorđević, Andrej Negić i Dimitrije Beljanski.

Kako je najavljeno, Ansambl za Drugu Novu Muziku  nastupiće na 11. Međunarodnom festivalu muzike minimalizma u Kaselu (Nemačka, 21. septembar 2019), izvodeći program srpskih kompozitora.

PROČITAJTE I: koncert-zene-kompozitori-kroz-epoheintervju-branka-parlic-nova-muzikabranka-parlic-six-a-clock-new-music,dogadaj-u-fokusu-pijanistkinja-branka-parlic-koncert-u-splitu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *