Novosadska izdavačka kuća “Akademska knjiga” predstavila je  svoj novi roman “Anđeo nestajanja” (2023), čiji je autor Slobodan Šnajder. Korzoportal

Roman “Anđeo nestajanja” kome je predhodio “Doba mjedi” (Akademska knjiga, 2021), oba potpisuje Slobodan Šnajder , posle nulte promocije na Beogradskom sajmu knjiga 2023, predstavljen je u Novom Sadu. Na promociji su govorili Laslo Vegel, Želimir Žilnik i književna kritičarka Vladislava Gordić Petrković.

Slobodan Šnajder

Reč pisca Slobodana Šnajdera na novosadskoj promociji – “Znam kako se rade knjige. Potpisao sam ih dvestotine kao urednik, šesnaest godina sam uređivao kazališno-filmski časopis, “Prolog” i  da je svet iolo normalan meni bi se priznala te zasluga da nisam napisao ni jednu riječ. Ali dobro, znamo da svet nije normalan… Anđa Berilo je fiktivan lik, ali je možda stvarnija od stvarnih likova, a to je u književnostti moguće… Ono što je u čitanjima nekima izgledalo kao fikcija, jeste u biti najsuštija realnost… Na kraju romana u viziji umiruće Anđe moglo bi se do jutra raspredati. Ali ne volim formulaciju koja prati knjigu da je ostala uz ideale, ali razočarana. To nije istina, to ne sledi iz romana, baš naprotiv, ona ostaje uz svoje ideale”.

Književna kritičarka Vladislava Gordić Petković na novosadskoj promociji romana Slobodana Šnadera podsetila je na njegove reči u Beogradu, kada je prošle godine predstavljen “Anđeo nestajanja” – “Tada nam je Šnajder objasnio da se na koricama knjige nalazi fotografija Žorža Skrigina partizanke iza koje se nalazi Zagreb, Gornji grad, prostor ne veći od kvadratnog kilometra, na kome su se rađale brojne ideje jugoslovenstva, panslavizma, nacionalizma, socijaldemokratije, zatim ideologija koje su bile represivne i ideologija koje su bile prvo oslobodilačke posle možda doživljene kao represivne. Opisao sam ono što je bilo grozno, ništa nisam tajio boreći se za ono bolje lice Zagreba”.

Laslo Vegel, Slobodan Šnajder, Vladislava Gordić-Petković, Bora Babić

Na promociji romana “Anđeo nestajanja”, direktorka Akademske knjige Bora Babić nije krila zadovoljstvo što je ovo drugi roman Slobodana Šnajdera koji izdaju, očekujući i treći kao trilogiju – “To su epske priče. ‘Doba mjedi’ objavili smo 2021, ‘Anđeo nestajanja’ promovisan je na prošlogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga. To je priča o Zagrebu i neizneverenim idealima. Lik Anđe Berilo je lik kome svi težimo. Iako je umrla u najvećoj bedi, od ideala nije odustajala. Šnajder je imao inspiraciju u stvarnoj ženi, samo drugog imena. Ovo je veliki uspeh za Akademsku knjigu, osećam se privilegovanom što objavljujemo velike pisce, pogotovo sa prostora Jugoslavije, kao što su Laslo Vegel, Slobodan Šnajder, tu je i Dragan Velikić. Verujem da će Šnajderovo mesto na lestvici svetske književnosti porasti i da će dobiti mesto koje zaslužuje”.

3
1

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *