Izložbeni prostor Spomen zbirke Pavla Beljanskog u prizemlju i na spratu u potpunosti je renoviran i adaptiran prema najsavremenijim muzeološkim postulatima. Svečano otvaranje je 18. juna 2024 godine, povodom obeležavanja rođendana Pavla Beljanskog (19. jun 1892 – 14. jul 1965) . Foto: korzoportal

U susretu sa novinarima upravnica Spomen zbirke Pavla Beljanskog Milana Kvas predstavila je višegodišnje, sveobuhvatne radove u zgradi – legatu zbog kojih je u tom periodu bio zatvoren za publiku. Obavljeni radovi u protekle tri godine su najobimniji na ovom objektu od vremena kada je dograđen aneks zgrade (1965 – 1966). „Važno je da su od sada obezbeđeni najkvalitetniji uslovi za čuvanje i predstavljanje umetničkih dela za buduće generacije“, kaže Milana Kvas.

Milana Kvas, u sobi Memorijalu Pavla Beljanskog

Zgrada Spomen zbirke Pavla Beljanskog arhitekte Iva Kurtovića prvi je namenski izgrađen prostor za muzejsku delatnost u Srbiji. Proglašena je za spomenik kulture 1992. i predstavlja jedno od najvažnih graditeljskih obeležja Novog Sada. Darodavac Pavle Beljanski svoju zbirku umetničkih dela 20. veka poklonio je srpskom narodu posebnim Ugovorom o poklonu sa AP Vojvodinom 1957. godine. 

Stalna postavka u obnovljenoj zgradi ostala je nepromenjena, s namerom da se prikazuju i novi pogledi, kustoska tumačenja dela iz Spomen zbirke Pavla Beljanskog.

Lilčni predmeti Ljubice Cuce Sokić

U Memorijalu umetnika nekoliko je novina – Autoportret Koste Hakmana, a u vitrini kišobran i lični predmeti Ljubice Cuce Sokić.

Autoportret Koste Hakmana (prvi levo)

Ne manje važan doprinos obnovi legata Pavla Beljanskog pripada knjizi. To je „Vodič kroz muzejske zbirke“.

Dizajniran minimalistički, sa novim logom na koricama, sa vrhunskim fotografijma i pre svega sadržajem koji je namenjen ne samo stručnjacima, nego i onima kojima je umetnost deo svakodnevnog života, ova knjiga je biblija ljubavi prema umetnosti i umetnicima koje nam je podario Pavle Beljanski, kolekcionar, diplomata, mecena, dobrotvor.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *