Izložba “Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić” u Galeriji Matice srpske (14. jun – 1. septembar 2024) publici donosi novi pogled na dvojicu umetnika. Sekulićeva dela do sada nisu izlagana u Novom Sadu. Kustoskinja izložbe je Mirjana Brmbota. Foto: GMS

Na izložbi “Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić” u Galeriji Matice srpske predstavljeno je 67 radova dvojice umetnika iz različitih muzejskih kolekcija, a prate je dva dokumentarca – film o Iliji Bosilju reditelja Žike Mitrovića u produkciji Centarfilma, dok je film o Savi Sekuliću koji potpisuje Slobodan Pešić razgovor sa umetnikom. S obzirom na značaj umetničkih opusa koji su izloženi, jer se radi o dva međunarodno najpriznatija autora iz domena sirove umetnosti, ali i o opusima koji se od samog nastanka kreću na graničnom području savremene i art brut umetnosti, izložba ima i teorijsko umetnički aspekt koji doprinosi njenom značaju.

Ilija Bosilj

 “Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić” je rezultat saradnje Galerije Matice srpske sa Muzejom naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine od 2022. godine. Trenutno je u Jagodini izložba GMS “Pomorišac – Vasa Pomorišac”, a u Novom Sadu je tekuća izložba o kojoj upravnica GMS Tijana Palkovljević Bugarski kaže da je “prethodno gostovala u Italiji i zbog interesovanja publike tri puta produžavana. Ovo je izložba koja će na drugačiji način predstaviti jedan od vidova modernosti koji se kod nas dugo svrstavao u kategoriju naivne umetnosti, a koji ustvari pripada jednom tipu modernosti, a to je art brut”.

Izložba “Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić” prema rečima Palkovljević-Bugarski ima brojni prateći materijal, legende, dokumente koji ukazuju kako je bila prihvaćena i vrednovana u tadašnjem vremenu od velikih imena i evropskih  kolekcionara. Ovo je prilika da se opus dvojice umetnika predstavi na drugačiji način kako bi ih publika razumela i razvila kvalitetniji odnos prema njihovom delu čije mesto je apsolutno u umetnosti Srbije 20. veka.

Sava Sekulić

Teme Bosilja i Sekulića su globalne, vezane za opšta pitanja postojanja čoveka, života i smrti, porodice i religije, i stoga su njihove slike razumljive svuda u svetu. Oba autora, i Sava i Ilija, u svojim opusima stvaraju nove svetove, a kroz vizuelnu umetnost izražavaju misli filozofske prirode brišući skoro potpuno svoj unutrašnji, duševni život kao izvor inspiracije. Njihove slike ilustruju slobodu izražavanja očiglednu jeu ikonografiji ovih slika, autentičan vizuelni izraz kao i filozofsku dimenziju pitanja i odgovora koje te slike adresiraju.

Izložbu “Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić” prati trojezični katalog (srpsko/italijanski/engleski) sa tekstovima autorke izložbe Ivane Bašičević Antić i Barbare Safarove, Jerka Denegrija, Žana Dibifea i Ivane Jovanović.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *