NagradaSava Šumanović“ za likovnu umetnost uručena je multimedijalnoj umetnici Katalin Ladik u okviru Međunarodne izložbe umetnosti Art expo na Novosadskom sajmu (10. mart 2023). Korzoportal

Ovo je 25. Nagrada “Sava Šumanović“ za likovnu umetnost, a iza njene ovogodišnje laureatkinje Katalin Ladik bogata je umetnička biografija koja traje od šezdesetih godina 20. veka, do danas. Po uručenju nagrade istakla je značaj novosadske sredine u kojoj je počela kao pesnikinja erotskog performativnog poetskog izraza, jedinstvenog ne samo u tadašnjoj Jugoslaviji, već i u socijalističkim državama istočnog bloka.

„Poreklom sam iz Novog Sada, ali ne samo to. Moram reći da sam neprekidno inspirisana ovom multietničkom, multikulturalnom sredinom i da odatle, iz tih korena, crpim snagu u svom dugom životu. Ti koreni me do danas inspirišu bez obzira što letim svuda po svetu. Ne vidim kraja toj inspiraciji. Sve što što prikazujem u svom multimedijalnom stvaralaštvu je istinito, odavde poniklo i to je dokaz da ne morate otići u svet da biste se inspirisali. Evo ovde sam i ostajem sa vama“, poručila je Katalin Ladik primajući Nagradu „Sava Šumanović“.

Nagrada „Sava Šumanović“ ustanovljena je devedesetih godina prošlog veka koje smo, prema rečima likovnog kritičara Save Stepanova „preživljavali i preživeli, a u umetnosti se, iako joj vremena opšte destrukcije nisu bila naklonjena, pojavljuju nove tendencije koje su nudile suprotno – konstrukciju i racionalizam. Umetnost je društvu nudila model kako bi trebalo izaći iz krize. Kako je taj period definisao Jerko Denegri ‘bilo je to herojsko doba srpske umetnosti’ i tada smo odlučili da te umetnike treba podržati. Tako je nastala Nagrada ‘Sava Šumanović’.

Iz obrazloženja žirija: “… Posvećena je (Katalin Ladik, prim. korzoportal) prevazilaženju lingvističkih granica. Tokom sedamdesetih bavi se konceptualnom umetnošću i učestvuje u radu grupe ‘Bosch+Bosch’… U njenoj stvaralačkoj praksi izuzetno je važna uloga tela kao izvora izražajne snage. Dostigla je izuzetne domete svojom fonetskom poezijom I radikalističkim jezičkim istraživanjima kroz vizuelne izraze, pokrete, gestove, a njen rad podrtazumeva bavljenje kolažima, fotografijom, video snimcima, performansima i hepeninzima u prirodi i urbanoj sredini…”

Nagradu „Sava Šumanović“ ustanovili su 1999. godine Novosadski sajam, Galerija Bel Art i Centar za vizuelnu kulturu  „Zlatno oko“.

Knjiga Katalin Ladik “Mogu li da živim na tvom licu – romaneskna životna priča”, u prevodu Arpada Vicka objavljena je u izdanju novosadske kuće (Re) konekcija 2021.

PROČITAJTE I: katalin-ladik-bez-radosti-ne-vredi-stvarati/, tekst-u-fokusu-olga-kovacev-ninkov-grupa-boschbosch-51-godina/, katalin-ladik-mogu-li-da-zivim-na-tvom-licu/,  k-a-t-program-zenskog-kulturnog-aktivizma-ostvarena-vizija/, intervju-minja-mikic-pronasla-sam-svoj-likovni-izraz/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *